Odabrano Svijet

Protesti povodom ocjene da je Hitlerovih 12 godina samo ptičji izmet na njemačkoj istoriji

SA TAKVOM OCJENOM ISTUPIO ALEKSANDER GAULAND, KOPREDSJEDNIK ALTERNATIVE ZA NJEMAČKU

Aleksander Gauland

  • Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije – Anegret Kramp-Karenbauer – odmah je ocijenila da se „ptičijom tamnom flekom ne mogu nazivati 50 miliona poginulih, Holokaust i totalni rat“

PERIOD nacional-socijalizma je samo ptičiji izmet na njemačkoj istoriji, izjavio je kopredsjednik Alternative ua Njemačku Aleksander Gauland.

Učinio je to na svenjemačkom kongresu omladine svoje partije koji je održan pod devizom „Mlada alternativa“. Doslovno je rekao:

„Hitler i nacisti su samo tamna fleka koju su iza sebe ostavili kao ptica (upotrebio je riječ Vogelschieß koja se može prevesti kao – ptica se pokakila) na više nego hiljadugodišnjoj uspješnoj istoriji Njemačke. Mi imamo slavnu istoriju koja je, dragi moji prijatelji, trajala mnogo duže od tih prokletih 12 godina“.

I, odmah se našao pod baražnom vatrom ne samo političkih protivnika.

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije – Anegret Kramp-Karenbauer – odmah je ocijenila da se „ptičijom tamnom flekom ne mogu nazivati 50 miliona poginulih, Holokaust i totalni rat“.

Anegret Kramp-Karenbauer

Još je dodala: „Evo kako izgleda partija koja se skriva ispod građanske maske“.

Geneneralni sekretar Socijaldemokratske partije Lars Klingbajl optužio je Gaulanda za pokušaj umanjivanja krivice nacional-socijalizma i istakao da je sramota što `tipovi` poput Gaulanda sjede u Bundestagu.

Kopredsjednica partije Zeleni Katrin Gering-Ekardt nazvala je Gaulandove reči „neviđenim šamarom svima koji su preživjeli Holokaust, a i njihovim potomcima i rođacima“.

Međunarodni komitet sjećanja na žrtve Holokausta saopštio je da su Gaulandove riječi „nedostojne i nepodnošljive“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar