Свијет

Путин: И неке земље Источне Европе би могле кроз коју годину напустити ЕУ

НАГЛАСИО ДА САД ЖЕЛЕ ДА ЗАУСТАВЕ РАЗВОЈ РУСИЈЕ И КИНЕ И УПОЗОРИО ДА ЈЕ ТО – ОЗБИЉНА ГРЕШКА
  • Руски лидер на инвестиционом форуму „Русија зове“ рекао: „Не знам да ли ће ЕУ опстати у свом данашњем саставу, али знам да лидери европских земаља и сами то знају и размишљају о томе. А имају и различите сценарије за консолидовање Уније. Ми желимо да ЕУ опстане јер нам треба предвидљив партнер“
  • „Кинеска економија је успјешнија од многих великих свјетских економија, укључујући америчку. То брине САД. Ограничења против економије Кине Вашингтон уводи примарно због тога, а не због негативног салда у међусобној трговини“

ВЛАДИМИР Путин је изјавио да не искључује да ће и неке земље Источне Европе за коју годину доћи у искушење да (послије Велике Британије) напусте Европску унију.

Наступивши на инвестиционом форуму „Русија зове“, изнио је процјену да ће се то догододити у неким од земаља које ће око 2028-ме достићи такав ниво развоја да више неће добијати дотације из буџета ЕУ већ ће морати да у њега саме уплаћују. А тада ће у тим земљама – како је рекао – „почети да се рађају размишљања слична данашњим у Британији“.

Путин је нагласио да је Москва заинтересована за опстанак ЕУ јер жели да има посла са „предвидљивим партнером“. И додао:

„Ми данас са забринутошћу гледамо на збивања у ЕУ. И зато што је значајан дио наших девизних резерви у еврима, а ЕУ нам је – иако се све смањило – и даље највећи трговински партнер. Не знам да ли ће ЕУ опстати у свом данашњем саставу, али знам да лидери европских земаља и сами то знају и размишљају о томе. А имају и различите сценарије за консолидовање Уније“.

Предсједник РФ је оцијенио да су царине које САД  уводе Кини повезане с тим што је кинеска економија успјешнија:

„Кинеска економија је успјешнија од многих великих свјетских економија, укључујући америчку. То брине САД. Ограничења против економије Кине Вашингтон уводи примарно због тога, а не због негативног салда у међусобној трговини“.

Путин је посебно указао да САД настоје да зауставе развој Кине и Русије:

„Мени се чини да је то озбиљна грешка. Дубинска грешка која подрива позиције и оних који иницирају такву политику“.

Руски лидер је, у истом контексту, оцијенио да САД  забрањивањем својим компанијама да раде у нафтним пројектима у Русији „саме себи пуцају у ногу“.

Нагласио је да се Русија према САД одувијек односила са уважавањем и да жели сарадњу „ и у технолошкој сфери и у економији у цјелини“.

„Ми мо спремни за сарадњу, у мјери у којој су спремне САД. На то нас обавезује и чињеница да су Русија и САД две највеће нуклеарне силе“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар