Свијет

Путин: Новог хладног рата неће бити, а ако га буде – Русија ће најмање бити `закачена`

НАГЛАСИО ДА СЕ МОСКВА НЕ ЉУТИ НА ТРАМПА ЗБОГ ЛОШИХ РУСКО-АМЕРИЧКИХ ОДНОСА
  • Објаснио: „Русија не жели нови хладни рат иако има преспективна и апсолутно ексклузивна оружја која нема нико у свијету. Ми смо свој дио тог пута већ прошли и сада спокојно радимо над оружјем за перспективу“
  • Руски лидер уочи посиете Саудијској Арабвији оцијенио да се НАТО приближава границама његове земље да би неутралисао предности које Москва има у стратешком нуклеарном потенцијалу, па додао да је то – узалудан посао

ВЛАДИМИР Путин је уочи посете Саудијској Арабији изразио наду да новог хладног рата неће бити.

Одмах је указао да ће Русија – ако до другог хладног рата ипак дође – њиме бити најамње `закачена` јер располаже системима наоружања какве нико други тренутно нема. У наставку је додао:

„Русија не жели нови хладни рат иако има преспективна и апсолутно ексклузивна оружја која нема нико у свијету. Ми смо свој дио тог пута већ прошли и сада спокојно радимо над оружјем за перспективу“.

Путин је упозорио да ће ситуација у свијету – ако САД  2021-ве иступе из споразума о стратешком офанзивном наоружању – постати „још опаснија и непредвидљивија“:

„Ако се то догоди, у свијету више неће бити ничега што би ограничавало развој офанзивних оружја. А то ће бити лоше. Имаћемо сасвим другу и опаснију ситуацију у свијету. Опаснију и мање предвидљиву од данашње“.

Руски лидер је оцијнио да се НАТО приближава границама његове земље да би неутралисао предности које Москва има у стратешком нуклеарном потенцијалу.

Притом је западној војној алијанси поручио да ће тај покушај „нивелисања потенцијала“ остати без ефеката које прижељкују у Монсу и Пентагону.

Објаснио је да руско хиперсонично оружје неутралише оно што НАТО поставља на истоку Европе. Па додао:

„Ипак у свему што се догађа нема ничега доброг. Ми сматрамо да се ради о деструктивном дјеловању (НАТО) које погоршава цијелу ситуацију“.

Путин је у интервјуу телекомпанијама RT, Al Arabiya и Sky News Arabia открио да поводом проблема у односима Русије са САД нема замјерке на рачун Доналда Трампа.

Подсјетивши да је он још у предизборној кампањи 2016-те био за нормализацију односа двије земље, рекао је:

„На жалост, он то још није реализовао. Немамо замјерке јер видимо шта се све догађа у унутрашњој политици Сједињених Држава. То предсједнику САД не дозвољава да кардинално-побољша руско-америчке односе“.

У овом контексту је истакао да ће Москва са сваком америчком администрацијом „сарађивати онолико колико Вашингтон буде хтио“.

У полушали је новинару RT Arabic препоручио да не говори о могућности да Трамп и 2020-те буде изабран за шефа државе јер и то у САД може бити схваћено као мијешање Москве у америчке изборе.

http://fakti.org/putiniana/putin-novog-hladnog-rata-nece-biti-a-ako-ga-bude-rusija-ce-biti-najmanje-zakacena

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар