Svijet

Putin: Novog hladnog rata neće biti, a ako ga bude – Rusija će najmanje biti `zakačena`

NAGLASIO DA SE MOSKVA NE LJUTI NA TRAMPA ZBOG LOŠIH RUSKO-AMERIČKIH ODNOSA
  • Objasnio: „Rusija ne želi novi hladni rat iako ima prespektivna i apsolutno ekskluzivna oružja koja nema niko u svijetu. Mi smo svoj dio tog puta već prošli i sada spokojno radimo nad oružjem za perspektivu“
  • Ruski lider uoči posiete Saudijskoj Arabviji ocijenio da se NATO približava granicama njegove zemlje da bi neutralisao prednosti koje Moskva ima u strateškom nuklearnom potencijalu, pa dodao da je to – uzaludan posao

VLADIMIR Putin je uoči posete Saudijskoj Arabiji izrazio nadu da novog hladnog rata neće biti.

Odmah je ukazao da će Rusija – ako do drugog hladnog rata ipak dođe – njime biti najamnje `zakačena` jer raspolaže sistemima naoružanja kakve niko drugi trenutno nema. U nastavku je dodao:

„Rusija ne želi novi hladni rat iako ima prespektivna i apsolutno ekskluzivna oružja koja nema niko u svijetu. Mi smo svoj dio tog puta već prošli i sada spokojno radimo nad oružjem za perspektivu“.

Putin je upozorio da će situacija u svijetu – ako SAD  2021-ve istupe iz sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju – postati „još opasnija i nepredvidljivija“:

„Ako se to dogodi, u svijetu više neće biti ničega što bi ograničavalo razvoj ofanzivnih oružja. A to će biti loše. Imaćemo sasvim drugu i opasniju situaciju u svijetu. Opasniju i manje predvidljivu od današnje“.

Ruski lider je ocijnio da se NATO približava granicama njegove zemlje da bi neutralisao prednosti koje Moskva ima u strateškom nuklearnom potencijalu.

Pritom je zapadnoj vojnoj alijansi poručio da će taj pokušaj „nivelisanja potencijala“ ostati bez efekata koje priželjkuju u Monsu i Pentagonu.

Objasnio je da rusko hipersonično oružje neutrališe ono što NATO postavlja na istoku Evrope. Pa dodao:

„Ipak u svemu što se događa nema ničega dobrog. Mi smatramo da se radi o destruktivnom djelovanju (NATO) koje pogoršava cijelu situaciju“.

Putin je u intervjuu telekompanijama RT, Al Arabiya i Sky News Arabia otkrio da povodom problema u odnosima Rusije sa SAD nema zamjerke na račun Donalda Trampa.

Podsjetivši da je on još u predizbornoj kampanji 2016-te bio za normalizaciju odnosa dvije zemlje, rekao je:

„Na žalost, on to još nije realizovao. Nemamo zamjerke jer vidimo šta se sve događa u unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država. To predsjedniku SAD ne dozvoljava da kardinalno-poboljša rusko-američke odnose“.

U ovom kontekstu je istakao da će Moskva sa svakom američkom administracijom „sarađivati onoliko koliko Vašington bude htio“.

U polušali je novinaru RT Arabic preporučio da ne govori o mogućnosti da Tramp i 2020-te bude izabran za šefa države jer i to u SAD može biti shvaćeno kao miješanje Moskve u američke izbore.

http://fakti.org/putiniana/putin-novog-hladnog-rata-nece-biti-a-ako-ga-bude-rusija-ce-biti-najmanje-zakacena

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar