Odabrano Svijet

Putin obećao Merkel da će Rusija do kraja 2020. sama završiti gasovod Sjeverni tok-2

RAZGOVARALI U KREMLJU DUŽE OD TRI I PO SATA – PRVO DUGO „JEDAN NA JEDAN“
  • MERKEL: „Taj projekat je preko novog zakonodavstva EU dobio legitimitet. Moramo ga završiti nezavisno od sankcija SAD. Jer, to je primarno ekonomski projekat. Svi bi dobili od širenja izvora snabdijevanja gasom, ali je Sjeverni tok-2 veoma važan projekat“
  • PUTIN: Podržavamo inicijativu Njemačke da se u Berlinu održi međunarodna konferencija o Libiji
  • Ruski analitičari: Za posjetu Merkel postojali su i „neki elementi hitnosti“. Berlin ne želi dalje pogoršavanje američko-iranskih odnosa i rat na Bliskom istoku jer njemački biznis ima velike planove povezane sa investiranjem u Iran
  • Njemački mediji: Ranije se povodom kriza i konflikata u svijetu telefoniralo „kome treba u Vašingtonu“, a sada se, evo, putuje u Moskvu

VLADIMIR Putin je u Kremlju razgovarao sa Angelom Merkel duže od tri i po sata.

Prvo su dugo razgovarali `jedan na jedan`, a potom su im se – za radnim ručkom – priključili drugi funkcioneri dve zemlje.

Putin je – za vreme zajedničkog pojavljivanja pred novinarima – ocenio da je razgovor bio „koristan i sadržajan“ i potvrdio da su teme bile gasovod Severni tok-2, situacija u Siriji i Libiji i sudbina „atomskog sporazuma“ sa Iranom iz kojeg su SAD istupile.

Ruski lider je naglasio da su se on i kancelarka složili da je važno što su se ruski gasno-naftni gigant „Gazprom“ i Ukrajina dogovorili da tranzit ruskog gasa u Evropu produže i u narednih pet godina.

Prema njegovim rečima, razmotreni su i situacija u Ukrajini i „zakon o posebnom statusu Donbasa“ koji ona nikako da donese.

Merkel se zahvalila domaćinu na pozivu da doputuje u Moskvu i da razgovaraju o „nizu važnih bilateralnih i međunarodnih tema“.

Dodala je: „Bolje je da međusobno razgovaramo nego da govorimo jedni o drugima“.

Kako se i očekivalo, nemačka kancelarka je potvrdila interes svoje zemlje za gasovod Severni tok-2:

„Taj projekat je preko novog zakonodavstva EU  dobio legitimitet. Moramo ga završiti nezavisno od sankcija SAD. Jer, to je primarno ekonomski projekat. Svi bi dobili od širenja izvora snabdevanja gasom, ali je Severni tok-2 veoma važan projekat“.

Merkel je posebno naglasila da SAD  nemaju pravo da uvode „eksteritorijalne sankcije“.

Uzevši ponovo reč, Putin je priznao da Moskva izuzetno ceni podršku Nemačke Severnom toku-2.

Pritom je izrazio uverenost da će Rusija samostalno dovršiti taj gasovod. Jedino što će se to dogoditi „do kraja 2020-te“. Nekoliko meseci kasnije nego što je bilo predviđeno.

Putin je podržao inicijativu Nemačke da se u Berlinu održi međunarodna konferencija o Libiji.

Moskovski analitičari ukazuju da su za posetu Merkel postojali i „neki elementi hitnosti“. Čak i ponešto što nije trpelo odlaganje.

Berlin ne želi dalje pogoršavanje američko-iranskih-odnosa i rat na Bliskom istoku jer nemački biznis ima velike planove povezane sa investiranjem u Iran.

Nemački mediji su povodom pregovora Putin-Merkel objavili: ranije se povodom međunarodnih i regionalnih kriza i konflikata telefoniralo  „kome treba u Vašingtonu“, a sada se, evo, ide u Moskvu…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/putin-obecao-merkel-da-ce-rusija-do-kraja-2020-sama-zavrsiti-gasovod-severni-tok-2

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar