Svijet

Putin: Rusija prvi put u svojoj istoriji ima oružje bez premca u svijetu

NAGLASIO: DECENIJAMA SMO U NAORUŽANJU SUSTIZALI DRUGE, A SADA SVI – SUSTIŽU RUSIJU
  • Vladimir PUTIN: Morali smo da napravimo hipersonično oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal
  • Putin je prvi put učinio javnim ime Gerberta Jefremova konstruktora krstareće hipersonične rakete „Avangard“, 27 puta brže od zvuka, kojeg je nagradio Ordenom Andreja Prvozvanog. Pritom je ukazao: „U savremenim uslovima, za našu zemlju je ovaploćenje vaše ideje, bez sumnje, uporedivo sa realizacijom nuklearnih i raketnih projekata Sovjetskog Saveza, koje su izveli izvanredni sovjetski naučnici Kurčatov i Koroljev“

RUSIJA prvi put u cijeloj svojoj istoriji Rusija raspolaže oružjem kakvo nema niko u svijetu – rekao je Vladimir Putin.

Učinio je to za vreme video-konferencije sa konstruktorom hipersonične rakete „Avangard“ Gerbertom Jefremovim.

Pritom je dodatno naglasio:

„Decenijama smo bili oni koji sustižu druge. To se odnosilo i na atomsko, nuklearno oružje, zatim i na stratešku avijaciju velikog dometa, pa i na raketnu interkontinentalnu tehniku. A to je državu uvek stavljalo u vrlo složen, čak i opasan položaj.

Objasnio je i zašto: „Bilo je trenutaka kada su nam prijetili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbjednosti. Sada, prvi put u svojoj istoriji, Rusija posjeduje najsavremenije tipove oružja koji po snazi, brzini i preciznosti višestruko prevazilaze sve postojeće naoružanje. Takvo oružje nema niko u svijetu. U svakom slučaju, ne za sada“, naglasio je Putin.

Ruski lider je otkrio da je Rusije morala da napravi hipersonično oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Izlazak SAD iz tog sporazuma 2002. godine natjerao je Rusiju da počne da radi na hipersoničnom oružju. Morali smo da napravimo takvo oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal“, rekao je Putin.

On je čestitao Dan vojne industrije RF konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema „Peresvet“, hipersonične rakete „Kinžal“, podvodnog robotizovanog kompleksa s nuklearnim motorom „Posejdon“, krstareće rakete s neograničenim dometom „Burevestnik“, hipersonične rakete morskog baziranja „Cirkon“ i drugog oružja kojima je u posljednje vreme naoružana ruska vojska i ratna flota.

„U ovom trenutku posebno mjesto zauzima Avangard – sistem s manevarskim hipersoničnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji menja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja“, naglasio je Putin.

Putin je, inače, prvi put učinio javnim ime konstruktora Gerberta Jefremova kojeg je nagradio Ordenom Andreja Prvozvanog.

Pritom je ukazao:

„U savremenim uslovima, za našu zemlju je ovaploćenje vaše ideje, bez sumnje, uporedivo sa realizacijom nuklearnih i raketnih projekata Sovjetskog Saveza, koje su izveli izvanredni sovjetski naučnici Kurčatov i Koroljev“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar