Свијет

Путин тражи од својих „оружја будућности“, а САД све више `жуљају` она о којима је говорио у марту

АМЕРИКАНЦИ ЈОШ ПРОВЈЕРАВАЈУ ШТА ЈЕ ИСТИНА О „САРМАТУ“, „КИНЖАЛУ“ И „АВАНГАРДУ“
  • Владимир ПУТИН на засједању Војно-индустријске комисије: „Морамо ићи даље и већ данас почети да радимо над оружјима и ратној техници који ће опредијелити могућности наших Оружаних снага у наредним годинама и на дужу перспективу“
  • Иако је Доналд Трамп обећао да ће САД побиједити у новој трци у наоружању, .замјеница државног секретара САД за контролу наоружања – Андреа Томпсон – признала да Вашингтон још провјерава вјеродостојност онога што је Путин у марту говорио рекао о новом наоружању своје земље
  • Помоћник замјеника министра одбране САД за политичка питања – Дејвид Трахтенберг – нагласио да Пентагон не брине само модерно руско наоружање, него и „држање Москве поводом контроле над наоружањем“

ВЛАДИМИР Путин поставио је задатак свом војном врху и намјенској индустрији да раде на конструкцији и производњи нових видова наоружања које би било могуће увести у употребу наредних година.

Руски лидер је ово рекао на засједању Војно-индустријске комисије која се бавила државним програмом наоружања који ће важити до 2027-ме године.

Са задовољством је подсјетио да Русија већ сада има адуте који ће додатно уздићи њену ударну и одбрамбену моћ у наредним годинама. Апострофирао је притом ракету „Сармат“, ловце пете генерације Су-57, супермодерни тенк „Армата“, зенитни ракетни систем С-500 и подморнице класе 677.

У наставку је упозорио: „Морамо ићи даље и већ данас почети да радимо над оружјима и ратној техници који ће опредијелити могућности наших Оружаних снага у наредним годинама и на дужу перспективу“.

Путин, дакле, тражи да се иде даље. А Американци не знају шта ће ни са овим са чиме их је Русија суочила у посљедње време.

Сенатор Марко Рубио, који се са Доналдом Трампом борио за предсједничку номинацију Републиканске партије, оцијенио је да нова руска оружја – која је Путин представио почетком – марта – „изазивају узнемиреност у САД“:

„То су нови видови стратешког наоружања које може бити дестабилизујуће. Зато Вашингтон у свакој прилици треба да тим поводом износи нашу забринутост“.

Помоћник замјеника министра одбране САД за политичка питања – Дејвид Трахтенберг – признао је да Пентагон не брине само модерно руско наоружање, него и „држање Москве поводом контроле над наоружањем“.

Према његовим ријечима, посљедњи руско-амерички споразум о стратешком наоружању био је закључен уз претпоставку да ће САД имати постепено све боље односе са Русијом, а они се погоршавају, тако и у тој мјери да САД морају да изнова оцијене опасноти са којима се суочавају.

Рубио је Трахтенбергу рекао да су одговорнни у Пентагону за контролу наоружања поводом Путиновог мартовског наступа морали или довести у сумњу  реално постојање оружја о којима је говорио или – ако Оружасне снаге Русије њиме заиста располажу – упозорити да Москва тиме крши споразум о стратешком наоружању.

Дан раније је замјеница државног секретара САД за контролу наоружања – Андреа Томпсон – изјавила да Вашингтон провјерава вјеродостојност онога о чему је Путин у марту говорио.

Американци су протеклих мјесеци говорили да их „Путиново оружје“ уопште не брине. Сам Трамп је обећао да ће САД побиједити у новој трци у наоружању.

Предјседник Русије је у марту – поред „Сармата“ – говорио и о хиперсоничним ракетним системима „Кинжал“ и „Авангард“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар