Svijet

Putin upozorio SAD da će se urušiti ako budu koristile dolar kao političku batinu

„UKRAJINA ZBOG PREKIDA VEZA SA RUSIJOM PRESTALA DA BUDE INDUSTRIJSKI RAZVIJENA ZEMLJA“
  • Učesnicima foruma „Ruska energetska nedelja 2019“ rekao: „Dolar je uživao veliko povjerenje u cijelom svijetu. Bio je faktički jedina univerzalna svjetska valuta. Međutim, SAD su počele da plaćanja u dolarima koriste kao instrument političke borbe i da ograničavaju korišćenje svoje valute. Tako će same presjeći granu na kojoj sjede i strovaliti se“
  • „Rusija nije napravila „ni jedan jedini destruktivni korak protiv SAD… Ko tvrdi suprotno – neka navede dokaze. Rusiji mješanje u unutrašnje stvari SAD nije ni potrebno ni važno. A ne odgovara ni našim principima. Donald Tramp i ja nikad nismo bili bliski. Nismo ni danas, ali imamo dobre poslovne i prilično stabilne odsnose u kojima postoji međusobno povjerenje“

SJEDINJENE Države ograničavanjem korišćenja dolara sjeku granu na kojoj same sjede – ocijenio je Vladimir Putin.

„Tako će same sebe stropoštati“ – rekao je učesnicima Međunarodnog foruma Ruska energetska nedjelja 2019. I nastavio:

Dolar je uživao veliko povjerenje u cijelom svijetu. Bio je faktički jedina univerzalna svjetska valuta. Međutim, SAD su počele da plaćanja u dolarima koriste kao instrument političke borbe i da ograničavaju korišćenje svoje valute. Tako će same presjeći granu na kojoj sjede i strovaliti se“.

Ruski lider je naveo da su plaćanja u dolarima pala sa 50 odsto na 44 odsto i da i dalje padaju.

Izrazio je očekivanje da SAD prestanu da koriste dolar kao sredstvo pritiska na druge zemlje.

Putin je učesnicima foruma rekao i da Rusija nije napravila „ni jedan jedini destruktivni korak protiv SAD“, pa dodao:

„Ko tvrdi suprotno – neka navede dokaze. Rusiji mješanje u unutrašnje stvari SAD nije ni potrebno ni važno. A ne odgovara ni našim principima“.

Putin je naglasio da se nada da će Sjedinjene Države njihovi dubinski interesi navesti da se vrate normalnim odnosima sa Rusijom.

Posebno je istakao da između njega i Donalda Trampa „ne postoje nikakvi bliski odnosi“:

„Obojica smo bili uvučeni u unutarpolitička sukobljavanja u SAD čak i prije nego što smo se uopšte upoznali. Nikad nismo bili bliski. Nismo ni danas, ali imamo dobre poslovne i prilično stabilne odsnose u kojima postoji međusobno povjerenje“.

Predsjednik RF je podvukao da je Moskva spremna da sarađuje sa svakim koga Amerikanci izaberu za svog šefa države.

Potvrdio je da nije protiv objavljivanja transkripta njegovih pregovora sa Tramom jer u njima nama ničeg kompromitujućeg.

Objasnio je: „Raniji život me naučio da budem spreman da svaki moj razgovor može biti objavljen. Uzgred, ne vidim ništa kompromitujuće ni u objavljenom razgovoru između Trampa i (Vladimira) Zelenskog“.

Putin je objavio da je Moskva spremna – ukoliko do kraja 2019-te ne bude potpisan novi – da važenje ugovora o tranzitu gasa sa Ukrajinom produži za još godinu dana.

Nimalo uzgred, ocijenio je da je Ukrajina „izgubila status industrijski razvijene zemlje“. 

Naveo je da su neke industrijske grane u Ukrajini – prvenstveno zbog kidanja veza sa Rusijom – naprosto prestale da postoje.

Predsjednik Rusije je, inače, dodatno razjasnio ono što je ljetos rekao u intervjuu britanskom listu Financial Times: da je liberalni model mnogima dozlogrdio čak i u zemljama u kojima se široko koristio i funkcioniše.

Ukazao je da liberalni model nije u stanju da zaustavi najezde migranata.

„Hajde da prestanemo da u nerazvijenim zemljama proizvodimo siromaštvo. Neka zapadne zemlje prestanu da dotiraju svoju poljoprivredu. Otvorimo svi svoja tržišta za zemlje u razvoju. Dajmo ljudima koji tamo žive da rade u svojim zemljama. Nećete? E pa onda: čekajte nove migrante“.

http://fakti.org/putiniana/putin-upozorio-sad-da-ce-se-urusiti-ako-budu-koristile-dolar-kao-politicku-batinu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar