Одабрано Свијет

Путин упозорио Вартоломеја да ће цијепање православља имати озбиљне посљедице

ОТКРИО ДА ЋЕ МОСКВА ШТИТИТИ СУНАРОДНИКЕ У ИНОСТРАНСТВУ, НЕ ПРАЗНЕЋИ ОД РУСА РУСКИ СВИЈЕТ ВАН РФ
  • На Свјетском конгресу сународника у Москви нагласио: „Кад би сви Руси напустили Украјину – на коме би онда остала тамошња руска земља? Кад би сви Руси отишли из прибалтичких држава – у којима живе стољећима, или са сјевера Казахстана, који су они стољећима уназад освајали, то би била издаја и наших предака и наше будућности“

ВЛАДИМИР Путин је упозорио да ће подјела међу православним црквама имати озбиљне посљедице.

Поводом одлуке Цариградске патријаршије да украјинске расколнике прогласи за аутокефалну цркву, додатно је нагласио:

„Политизација у тако осјетљивим подручјима увек има најтеже посљедице, прије свега за оне који то чине“, рекао је Путин на Свјетском конгресу сународника у Москви.

Његова опомена била је, прије свега, намијењена Цариградском патријарху Вартоломеју иако га није формално помињао.

Путин је осудио покушаје кидања веза између Руске православне цркве и њених вјерника у иностранству:

„Наш заједнички задатак пред људима је да сачувамо духовно и историјско јединство православља“.

Да би се ово разумјело како треба, треба имати у виду да је руски лидер то рекао и у контексту очувања Руског свијета и идентитета Руса у Украјини:

„Русија ће одлучно штитити права својих сународника у иностранству јер нам је важно да они не губе своје корјене и своју рускост. Руси су безмало највећи расељени народ на свијету. Ван Русије живе десетине милиона Руса, највише у Украјини која води политику дерусификације и наметања вјештачког украјинства. Ми морамо сачувати равнотежу између привлачења код нас Руса и оних који говоре руски и очувања Руског свијета у његовим историјским границама у земљама бившег СССР“.

Додатно је објаснио и предочио својим надлежним државним службама и органима:

„Кад би сви Руси напустили Украјину – на коме би онда остала тамошња руска земља? Кад би сви Руси отишли из прибалтичких држава – у којима живе стољећима, или са сјевера Казахстана, који су они стољећима уназад освајали, то би била издаја и наших предака и наше будућности. Заједно са овим, данашња Руска Федерација дужна је да свим својим снагама штити сународнике изван својих граница и да прима оне који желе да се врате и оне које прогоне због њихове рускости“.

Руски лидер је у овом контексту указао да се у Украјини и балтичким државама прекраја историја и води борба са историјским споменицима и руским језиком, а они који се не одричу своје рускости – проглашавају се за преступнике и сепаратисте.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар