Video Svijet

Putin za volanom „Kamaza“ prvi prešao Putinov most koji se zvanično zove Krimskim

RUSKI LIDER OTVORIO NAJDUŽI MOST U EVROPI SAGRAĐEN ZA SAMO DVIJE GODINE I TRI MJESECA
  • „Kamaz“ šefa države bio na čelu desetina drugih kamiona i ostalih vozila koja su simbolično prešla most. Sa Vladimirom Putinom su u kabini bili rukovodilac gradnje Aleksandar Ostrovski i njegov zamjenik Dmitrij Kondakov, a kolona je do grad Kerč stigla za 16 umjesto za planiranih 25 minuta
  • Most će za automobilski saobraćaj biti otvoren 16. maja u 04:30 po našem vremenu. Od jeseni i za kamione. Željeznički dio mosta gradiće se još godinu dana. U gradnji mosta je učestvovalo 220 firmi sa preko 15.000 radnika

RUSIJA je za automobilski saobraćaj otvorila Krimski most koji je najduži u Evropi, a koštao je preko tri milijarde evra.

Otvorila ga je pola godine prije planiranog roka.

A otvorio ga je – kako se i najavljivalo – šef države Vladimir Putin. Ali, ne onako kako se najčešće otvaraju mostovi.

Bio je za volanom kamiona „Kamaz“ koji je na čelu desetina drugih kamiona i ostalih vozila prešao most. Sa njim su u kabini bili rukovodilac gradnje Aleksandar Ostrovski i njegov zamjenik Dmitrij Kondakov, a kolona se kretala sa strane „kontinentalne Rusije“ prema Krimu.

I, prešao je Krimski most – koji je dugačak 19 kilometara (7, je nad vodom Azovskog mora) – i stigao do grada Kerč za 16 minuta umjesto za predviđenih 25.

Putin je prvo obišao centar iz kojeg će se upravljati automobilskim i željezničkim saobraćejem preko Krimskog mosta i izrazio zadovoljstvo što je most bezmalo stoprocentno nastao na ruskim tehnologijama i materijalima.

Most će za automobilski saobraćaj biti otvoren 16. maja u 04:30 po našem vremenu. Od jeseni i za kamione.

Željeznički dio mosta gradiće se još godinu dana.

U gradnji mosta je učestvovalo 220 firmi sa preko 15.000 radnika.

Putin je inicijator gradnje mosta, a danas je još rekao:

„Ovaj most će Krim i Sevastopolj učiniti još jačim jer ćemo odsad moći da ih još ubrzanije razvijamo. Sve nas u Rusiji učiniće još bližim“.

Most je sagrađen za dvije godine i tri mjeseca. Ruski lider je njegovu gradnju nazvao „istorijskom“ i ukazao: „Čudo se dogodilo!“.

Po prelasku mosta, održan je koncert za vrijeme kojeg su pred njegovim graditeljima nastupili poznati ruski pjevači Larisa Dolina, Dmitrij Bilan, Valerija, Pelageja, Zara, Oleg Gazmanov i Grigorij Leps.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar