Odabrano Svijet

Putinov i Šojguov pečat na uzletu vojne moći Rusije

PREDSEDNIK RF: MIROLJUBIVA SMO ZEMLJA, ALI ĆEMO POVEĆAVATI SVOJ ODBRAMBENI POTENCIJAL
  • Vladimir PUTIN na ceremoniji unapređivanja visokih oficira: Naša armija i ratna flota dokazale su svoju visoku borbenu spremnost, ali ćemo nastaviti da povećavamo svoj odbrambeni potencijal. Svojim jedinicama stavićemo na raspolaganje hipersonične i laserske sisteme i drugo najsavremenije naoružanje kakvo nemaju druge zemlje. Međutim, nećemo ga koristiti da bismo nekoga ugrožavali“
  • Sergej ŠOJGU je ministar odbrane RF od 6. oktobra 2012-te. Otada je Rusija dobila tenkove „Armata“, lovce pete generacije Su-57, krstareće rakete „Kalibar“, interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“, hipersonične rakete „Kinžal“ i „Avangard“, a nedavno i hipersonični protivbrodski „Cirkon“. Na Krimu je formirana supersavremena vojna formacija koja može istovremeno držati u šahu celu Ukrajinu, Crno more i sve što NATO ima u Rumuniji i Bugarskoj

VLADIMIR Putin je u Kremlju – na ceremoniji unapređivanja visokih oficira i njihovog postavljanja na nove komandne funkcije – izjavio da će Rusija nastaviti da povećava svoju vojnu moć.

Pritom je odmah naglasio da njegova zemlja, uprkos tome, nema nameru da bilo kome preti ili da bilo koga ugrožava ili napada:

Naša armija i ratna flota dokazale su svoju visoku borbenu spremnost, ali ćemo nastaviti da povećavamo svoj odbrambeni potencijal. Svojim jedinicama stavićemo na raspolaganje hipersonične i laserske sisteme i drugo najsavremenije naoružanje kakvo nemaju druge zemlje. Međutim, nećemo ga koristiti da bismo nekoga ugrožavali“.

Putin je početkom marta 2018. i domaćoj i svetskoj javnosti predstavio oružane sisteme „Kinžal“, „Avangard“, „Burevesnik“ i „Posejdon“.

A na svečanosti u Kremlju je potvrdio da će Rusija ostati „miroljubiva država“ i da će činiti sve šrto je do nje se u svetu postignu novi sporazumi o razoružanju.

Ruski lider se za najnovija unapređenja odlučio na dan (6. novembra) kada je pre sedam godina (2012-te) Sergej Šojgu postao ministar odbrane RF.

Reforma oružanih snaga RF  počela je formalno četiri godine ranije, ali su se glavni uzleti poklopili sa Šojguovim stajanjem za kormilom.

Danas Rusija ima 380.000 profesionalnih vojnika.

Na Krimu je formirana supersavremena vojna formacija koja može istovremeno držati u šahu celu Ukrajinu, Crno more i sve što NATO ima u Rumuniji i Bugarskoj.

Za „Šojguove ere“ je Rusija dobila tenkove „Armata“, lovca pete generacije Su-57, krstareće rakete „Kalibar“, interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“, hipersonične rakete „Kinžal“ i „Avangard“, a nedavno i hipersonični protivbrodski „Cirkon“.

Opremljenost modernim naoružanjem bila je 2012-te 15-52 odsto, a sada je 70-90 odsto.

Strateški Tu-95 i Tu-160 modernizovani su i počeli da nose krstareće rakete velikog dometa  H-101.

„Pod Šojguom“ je Rusija blistavo preokrenula situaciju u sirijskom ratu.

http://fakti.org/ruski-kalibar/putinov-i-sojguov-pecat-na-uzletu-vojne-moci-rusije

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar