Одабрано Свијет

Ратне флоте САД и Русије се међусобно оптужују за „пресецање курса пловидбе“

У МОСКВИ СЕ ТВРДИ ДА СЕ АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ НИЈЕ ДРЖАО МЕЂУНАРОДНИХ ПОМОРСКИХ ПРАВИЛА
  • Пета флота САД објавила видео „опасног зближавања“, али Министарство одбране РФ да и тај снимак потврђује да амерички није поштовао правила и није пропустио руски брод који му је био са десне стране

АМЕРИЧКА Пета флота објавила је видео зближавања свог разарача USS Farragut са руским извиђачким бродом „Иван Хурс» у Арабијском мору.

Пентагон је „зближавање“ назвао „опасним“ и за њега оптужио заповедника руског брода.

Претходно је Министарство одбране Русије оптужило посаду USS Farragut за „намерно кршење међународних норми безбедне пловидбе“.

Још је навело и нагласило:

„Посада нашег војног брода деловала је  професионално. Извела је маневар који је омогућио да се избегне судар (са америчким бродом)“.

У јуну 2019-те је америчка крстарица USS Chancellorsville нагло пресекла курс пловидбе руског противподморничког брода „Адмирал Виноградов“, па је судар избегнут захваљујући принудном оштром маневрисању руске посаде.

Тад је руски војни врх понашање посаде америчке крстарице назвао „отворено изазивачким“.

Руско министарство је подсетило да је његов брод америчком разарачу долазио с десне стране, а да је по правилима пловидбе из 1972-ге – с обзиром на то да су им се курсеви пресецали –имао право првенства.

Посебно је нагласило: да све потврђује и видео направљен са палубе разарача USS Farragut.

Пета флота је, иначе, објавила да се руски брод разарачу био приближио на 60 метара и да је сиреном пет пута упозораван на ризик судара.

USS Farragut је био у пратњи америчког носача авиона „Хари Труман“.

http://fakti.org/oruzje/ratneflotesadirusijesemedjusobnooptuzujuzapresecanjekursaplovidbe

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар