Свијет

Рубикон: Европска унија неће ићи заједно са САД у лов против Ирана

ТРАМПОВЕ СУРОВЕ АНТИИРАНСКЕ САНКЦИЈЕ ЕУ ЋЕ БЛОКИРАТИ НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ
  • Не само да ће Брисел заштити ЕУ-компаније које послују у Ирану и са Ираном, него им је забранио да раскидају послове уговоре са том земљом

ДОГОДИЛО се коначно: Американци и њихови западноевропски савезници не иду више у лов као сложни и добро уиграни чопор.

Можда ће, заправо, ићи и у будуће, али сада не иду сложно против Ирана. Напросто зато што су им се интереси – крупни интереси тешки милијарде евра и долара – разишли. А не зато што су они са заједничким сједиштем у Бриселу напречац постали бољи, моралнији и финији.

Министарстов финансија САД објавило је да Вашингтон уводи Ирану обимније и оштрије санкције од оних које су биле на снази пре закључивања споразума „шесторке“ са Техераном о иранском атомском програму.

Почетком новембра ће вратити и све антиирансике санкције које биле на снази до 16. јануара 2016-те, а управо је са пријетњом санкција суочио све у свијету који буду имали посла са иранским финансијама, енергетиком, аутомобилском индустријом и бродоградњом.

Међутим, Европска унија ће од 7. августа блокирати дејство санкција САД против Ирана штитећи своје компаније које послују у Ирану и са Ираном.

Ово је саопштила званична представница ЕУ Нина Андрејева и прецизирала да су мјере изведене из „Блокирајуће одлуке“ усвојене у јулу. И додала: да Европска унија не признаје дејство антииранских санкција САД на својој територији.

Према њеним ријечима, „Блокирајуће мјере“ забрањују свим компанијама базираним у ЕУ да раскидају уговоре и послове са Ираном.

А то је својеврсни Рубикон јер америчке санкције – ако их не поштује Брисел – у доброј мери унапред губе и смисао и крајњи домет до којег је стало Бијелој кући.

Сличне мјере је ЕУ први пут примјенила 1996-те када је штитила своје економске интересе на Куби од америчких санкција.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар