Свијет

Русија представила доказе да је малезијски Боинг над Донбасом оборила Украјина

ОТКРИЛА БРОЈ РАКЕТЕ „БУК“ КОЈА ЈЕ У АВГУСТУ 2014. БИЛА ИСПАЉЕНА НА ТАЈ АВИОНА СА 298 ПУТНИКА
  • Генерал Николај ПАРШИН учинио јавним и разговор који су водили украјински официри између себе 2016-те за време војне вјежбе „Рубеж-2016“ у Одеској области. Један од њих је тада изговорио: „Ако је тако, сјебаћемо још један малезијски Боинг“
  • Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – прецизирао је да је те ријечи изговорио тадашњи пуковник украјинске армије Руслан Николајевич Гринчак који је данас први замјеник команданта војног сектора „Запад“. А у јулу 2014-те био је командир 164-те бригаде ПВО која је контролисала ваздушни простор југоистока Украјине

МИНИСТАРСТВО одбране Русије данас је открило податке о трагедији малезијског „Боинга“ над Донбасом у августу 2014-те које је досад држало под ознаком „строго пов“.

Ти подаци указују да је Украјина оборила тај путнички авион са 298 путника и чланова посаде.

Начелник Главне ракетно-артилљеријске управе МО РФ – генерал Николај Паршин – објавио је да је установљен број ракете којом је био оборен малезијски авион. Прецизирао је да је та ракета била произведена у Долгопрудњенском научно-производном предузећу у Подмосковљу и додао да се сва документација о ракети чува у њему.

Навео је да је та ракета била произведена 1986-те и отпремљена у 223-ћу зенитну ракетну бригаду у западноукрајинској Тернопољској области, а да је Кијев ту јединицу укључио у своје операције против Донбаса.

Број ракете „Бук“ која је оборила малезијски „Боинг“ је 9Н38, a утврђен је на основу њеног броја мотора (8 86 90 32).

Према Паршиновим ријечима, та јединица је сада дислоцирана у граду Стриј у Лавовској области, а и даље у наоружању има ракетне системе „Бук“.

„Министарство одбране РФ је установило, нагласио је генерал Паршин, да је видео-снимак о пребацивању ракете типа „Бук“ из Русије у Украјину, који је представила Заједничка истражна група, чисти фалсификат и монтажа“.

Паршин је у име Министарства одбране РФ предочио јавности и аудио-снимак преговора између украјинских војних лица који потврђује одговорност Кијева за обарање малезијског „Боинга“.

Разговор су водили украјински официри између себе 2016-те за вријеме војне вежбе „Рубеж-2016“ у Одеској области.

Један од њих је тада  изговорио: „Ако је тако, сјебаћемо још један малезијски Боинг“.

Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – прецизирао је да је те ријечи изговорио тадашњи пуковник украјинске армије Руслан Николајевич Гринчак који је данас први замјеник команданта војног сектора „Запад“.

Гринчак је у јулу 2014-те био командир 164-те бригаде ПВО која је контролисала ваздушни простор југоистока Украјине.

Објашњење зашто је Русија са овим подацима иступила тек сада, дао је војни експерт Алексеј Леонков. Он наглашава да је Москва „чекала до задњег тренутка“ надајући се да ће истрага која се води у Холандији бити ИСТРАГА и да ће довести до правог кривца, а и није хтјела да открива ни број ракете ни прислушкиване разговоре јер би тако открила и понеку своју војуну тајну.

Међутим, прије неколико мјесеци је одлучила да се индиректно умјеша у истрагу и по ту цијену.

Леонков наводи да су руски докази били прво предочени делегацији Малезије која је – након упознавања са њима – одмах престала да за било шта сумњичи Москву. А претходних дана је са истим подацима био упознат и високи функционер холандског парламента који је „остао без текста“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар