Свијет

Русија у СБ УН: Престајемо да финансирамо оно што је остало од Хашког трибунала

КУЗМИН У ИМЕ МОСКВЕ: ХАГ ЈЕ СТВОРИО МИТ ДА СУ САМО СРБИ КРИВИ И ОДБИО ДА СЕ БАВИ ЗЛОЧИНИМА НАТО

Генадиј Кузмин

  • Генадиј КУЗМИН: Присетите се само ружних ослобађајућих пресуда генералу Анти Готовини, Насеру Орићу и Рамушу Харадинају. Ту штафету је преузео Резидуални механизам. Упркос првостепеној одлуци, преиспитана је и максимално пооштрена пресуду Србину Радовану Караџићу. Веома нас брине и здравствено стање Ратка Младића. Немамо потврду из независних извора да он има квалитетне прегледе и адекватно лечење

САВЕТ безбедности УН расправљао је о „Извештају Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале“.

У име Русије говорио је Генадиј Кузмин који је саопштио да његова земља до даље престаје да уплаћује свој део новца за функционисање Резидуалног механизма. То је објаснио овако:

„Упркос ономе што је био предвидео Савет безбедности УН, пре четврт века основани трибунали демонстрирају под новим именом ретку дуговечност.

Пре 20 година су ваздушне снаге земаља НАТО започеле војну операцију против Југославије и неколико месеци бомбама и ракетама тукле њену територију. Бомбардовани су претежно цивилни објекти: стамбене четврти Београда, мостови, школе. Убијене су стотине људи, укључујући децу.

Хашки трибунал је одбио да отвори истрагу о тим злочинима. Уместо тога је изградио мит да је само Београд одговоран за рат на Балкану и крајње сурово је кажњавао Србе а оправдавао друге учеснике грађанског рата. Присетите се само ружних ослобађајућих пресуда генералу Анти Готовини, Насеру Орићу и Рамушу Харадинају.

Ту штафету је преузео Резидуални механизам.

Упркос првостепеној одлуци, преиспитана је и максимално пооштрена пресуду Србину Радовану Караџићу. У току је одлучивање о жалби Ратка Младића на доживотну робију.

Овакве пресуде редовно прате агресивне медијске кампање и информативно утицање на судије.

Изненадило нас је што се Резидуални механизам бави „непоштовања суда“ које је било иницирано у оквиримапроцеса Војиславу Шешељу. Ово сматрамо новим покушајем да се функционисање Механизма вештачки продужи.

И даље је отворено питање обезбеђивања оптуженим правовремене и адекватне медицинске помоћи.

Веома нас брине здравствено стање Ратка Младића.

Немамо потврду из независних извора да он има квалитетне прегледе и адекватно лечење у притвору Механизма.

Рачунамо дса ће се ствари побољшати са променом руководства Резидуалног механизма.

Међутим, при садашњем стању ствари – нећемо у буџет УН уплаћивати део свог доприноса који је ишао за финансирање те структуре“.

http://fakti.org/mid/rusija-u-sb-un-prestajemo-da-finansiramo-ovo-sto-je-ostalo-od-haskog-tribunala

 

1 коментар

  • Ајде! Након свих ових година… но питање није „што тек сад“, иако је и оно легитимно, него зашто сте уопште уплаћивали… икад иједну рубљу? Који је то тренутак сламка-камила у којем сте схватили да је то погрешно? Па ваше објашњење је да некакав „Резидуални механизам“ (да није тужно..) не ради више како треба је толико немушто и комично да се не зна да ли треба плакати од туге или смијеха. А да је за плакање – јесте. Пази ово ..“Овакве пресуде редовно прате агресивне медијске кампање и информативно утицање на судије.“.. Стварно?! И ви то открили тек сад? Онда, да ли знате и да се Американци хвале као су били на Мјесецу? Ви се позивате на случај Шешељ, из времена кад садашњи првачићи нису били ни рођени. Ратко Младић је у казамату има деценија и љекарска помоћ му није пружана од првог дана. И након свега ви кажете :“Рачунамо да ће се ствари побољшати са променом руководства Резидуалног механизма.“. Значи „уплаћиваћемо опет само да са мало огребете о поштење.“
    Господо из Русије .. ви сте или еноромно глупи или још више наивни. А знамо да нисте глупи. Докле ћете се брукати са оваквим изјавама? Због њих, и само због њих, вам се и даље смију и вуку вас за нос неопјеване свјетске битанге и злочинци. Изгледа да се нећете пробудити док вам се, у тренутку најновијег позивања на међународно право, неки нови панцер-тенкови, или не дај Боже пројектили, не појаве на два семафора до Москве.

Кликни овде да поставиш коментар