Svijet

Rusija u SB UN: Prestajemo da finansiramo ono što je ostalo od Haškog tribunala

KUZMIN U IME MOSKVE: HAG JE STVORIO MIT DA SU SAMO SRBI KRIVI I ODBIO DA SE BAVI ZLOČINIMA NATO

Genadij Kuzmin

  • Genadij KUZMIN: Prisetite se samo ružnih oslobađajućih presuda generalu Anti Gotovini, Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju. Tu štafetu je preuzeo Rezidualni mehanizam. Uprkos prvostepenoj odluci, preispitana je i maksimalno pooštrena presudu Srbinu Radovanu Karadžiću. Veoma nas brine i zdravstveno stanje Ratka Mladića. Nemamo potvrdu iz nezavisnih izvora da on ima kvalitetne preglede i adekvatno lečenje

SAVET bezbednosti UN raspravljao je o „Izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale“.

U ime Rusije govorio je Genadij Kuzmin koji je saopštio da njegova zemlja do dalje prestaje da uplaćuje svoj deo novca za funkcionisanje Rezidualnog mehanizma. To je objasnio ovako:

„Uprkos onome što je bio predvideo Savet bezbednosti UN, pre četvrt veka osnovani tribunali demonstriraju pod novim imenom retku dugovečnost.

Pre 20 godina su vazdušne snage zemalja NATO započele vojnu operaciju protiv Jugoslavije i nekoliko meseci bombama i raketama tukle njenu teritoriju. Bombardovani su pretežno civilni objekti: stambene četvrti Beograda, mostovi, škole. Ubijene su stotine ljudi, uključujući decu.

Haški tribunal je odbio da otvori istragu o tim zločinima. Umesto toga je izgradio mit da je samo Beograd odgovoran za rat na Balkanu i krajnje surovo je kažnjavao Srbe a opravdavao druge učesnike građanskog rata. Prisetite se samo ružnih oslobađajućih presuda generalu Anti Gotovini, Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju.

Tu štafetu je preuzeo Rezidualni mehanizam.

Uprkos prvostepenoj odluci, preispitana je i maksimalno pooštrena presudu Srbinu Radovanu Karadžiću. U toku je odlučivanje o žalbi Ratka Mladića na doživotnu robiju.

Ovakve presude redovno prate agresivne medijske kampanje i informativno uticanje na sudije.

Iznenadilo nas je što se Rezidualni mehanizam bavi „nepoštovanja suda“ koje je bilo inicirano u okvirimaprocesa Vojislavu Šešelju. Ovo smatramo novim pokušajem da se funkcionisanje Mehanizma veštački produži.

I dalje je otvoreno pitanje obezbeđivanja optuženim pravovremene i adekvatne medicinske pomoći.

Veoma nas brine zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Nemamo potvrdu iz nezavisnih izvora da on ima kvalitetne preglede i adekvatno lečenje u pritvoru Mehanizma.

Računamo dsa će se stvari poboljšati sa promenom rukovodstva Rezidualnog mehanizma.

Međutim, pri sadašnjem stanju stvari – nećemo u budžet UN uplaćivati deo svog doprinosa koji je išao za finansiranje te strukture“.

http://fakti.org/mid/rusija-u-sb-un-prestajemo-da-finansiramo-ovo-sto-je-ostalo-od-haskog-tribunala

 

1 komentar

  • Ajde! Nakon svih ovih godina… no pitanje nije „što tek sad“, iako je i ono legitimno, nego zašto ste uopšte uplaćivali… ikad ijednu rublju? Koji je to trenutak slamka-kamila u kojem ste shvatili da je to pogrešno? Pa vaše objašnjenje je da nekakav „Rezidualni mehanizam“ (da nije tužno..) ne radi više kako treba je toliko nemušto i komično da se ne zna da li treba plakati od tuge ili smijeha. A da je za plakanje – jeste. Pazi ovo ..“Ovakve presude redovno prate agresivne medijske kampanje i informativno uticanje na sudije.“.. Stvarno?! I vi to otkrili tek sad? Onda, da li znate i da se Amerikanci hvale kao su bili na Mjesecu? Vi se pozivate na slučaj Šešelj, iz vremena kad sadašnji prvačići nisu bili ni rođeni. Ratko Mladić je u kazamatu ima decenija i ljekarska pomoć mu nije pružana od prvog dana. I nakon svega vi kažete :“Računamo da će se stvari poboljšati sa promenom rukovodstva Rezidualnog mehanizma.“. Znači „uplaćivaćemo opet samo da sa malo ogrebete o poštenje.“
    Gospodo iz Rusije .. vi ste ili enoromno glupi ili još više naivni. A znamo da niste glupi. Dokle ćete se brukati sa ovakvim izjavama? Zbog njih, i samo zbog njih, vam se i dalje smiju i vuku vas za nos neopjevane svjetske bitange i zločinci. Izgleda da se nećete probuditi dok vam se, u trenutku najnovijeg pozivanja na međunarodno pravo, neki novi pancer-tenkovi, ili ne daj Bože projektili, ne pojave na dva semafora do Moskve.

Klikni ovde da postaviš komentar