Свијет

Руска православна црква због Украјине прекинула односе са Цариградском патријаршијом

ОДЛУКУ ДОНИО СВЕТИ СИНОД РПЦ У МИНСКУ ЧИЈИМ ЗАСЈЕДАЊЕМ ЈЕ ПРЕДСЈЕДАВАО ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

Митрополит Иларион

  • Митрополит ИЛАРИОН: „РПЦ не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистовјетила са (украјинским) расколом“

СВЕТИ Синод Руске православне цркве очекивано је донио одлуку о прекиду односа са Цариградском патријаршијом.

Засједао је у Минску, а шеф његовог одјељења за спољне црквене везе и односе – митрополит Волоколамски Иларион – саопштио је:

„То је изнуђена одлука. Другачија није могла да буде јер је ка њој водила сва логика посљедњих дејстава Цариградске патријаршије“.

Иларион је истовремено – у име РПЦ – изразио наду да ће „Цариград промијенити свој однос према давању аутокефалности Украјинској цркви“:

„Надамо се да ће здрав смисао побједити. Али, док се то не догоди – све док незаконита и антиканонска дејства Цариградске патријасршије буду на снази –  ми не можемо имати односе са том црквом која је данас и сама у расколу“.

Овај великодостојник РПЦ је додатно објаснио да раскид односа подразумијева да се вјерници РПЦ више не могу причешћивати у црквама Цариградске патријаршије, а да свештеници и епископи РПЦ не могу држати богослужења заједно са представницима Цариградске патријаршије.

Митрополити Иларион је подвукао да РПЦ потезе Цариградске патријаршије поводом Украјине не сматра само антиканонским и незаконитим него и ништавним.:

„Руска православна црква не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистовјетила са (украјинским) расколом“.

Засједањем Синода РПЦ у Минску предсједавао је патријарх Кирил.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар