Odabrano Svijet

Ruski odgovor Ričardsonu: Napadnite – vratićemo Ameriku u kameni vek

„SJEDINJENE DRŽAVE GUBE GEOSTRATEŠKU DOMINACIJU A NE ŽELE DA SE SA TIM POMIRE“
  • Senator Oleg MOROZOV: „Pozivi da se `udari prvi` su pozivi na rat. Dakle: nuklearni rat. A bez povoda sa strane Rusije jer je sve što ona preduzima – u svetlu dejstava SAD  i NATO – minimalna samoodbrana“
  • Glavni urednik moskovskog magazina „Nacionalna odbrana“ Igor KOROTČENKO: „Ako Ričardson zaista udari po Rusiji – ako oni nešto realno lansiraju – potopićemo im celu ratnu mornaricu. Ko preti Rusiji trebalo bi da ima na umu da je ona raketno-nuklearna sila“

JAVNI poziv admirala Džona Ričardsona – načelnika štaba američke Ratne mornarice – da SAD pređu u ofanzivu protiv Rusije i Kine i da „udare prve“ – izazvala je u Moskvi očekivane reakcije.

Sa osnovnom zajedničkom procenom: Sjedinjene Države shvataju da gube geostratešku dominaciju a ne žele da se sa time pomire.

Ruski senator Oleg Morozov je povodom Ričardsonovih pretnji rekao:

„Pozivi da se `udari prvi` su pozivi na rat. Dakle: nuklearni rat. A bez povoda sa strane Rusije jer je sve što ona preduzima – u svetlu dejstava SAD  i NATO – minimalna samoodbrana“.

Član ekspertskog saveta „Oficira Rusije“ Aleksandar Perendžijev  prvo je ukazao: Amerikanci preko Ričardsona opozivaju svoje dosadašnje tvrdnje da je vojno jačanje Rusije „izmišljotina kremaljske propagande“.

On procenjuje da američkog admirala najviše biru povećane mogućnosti ruske Ratne flote stečene povratkom Sevastopolja i kompletiranjem pomorske  baze u sirijskom Tartusu. I naglašava:

„Amerikanci sada moraju da se privikavaju na prisustvo na svetskim okeanima i morima sa nekim ko im je jednak, a to kod njih izaziva bes, čak i psihozu“.

Još je određenijii i rezolutniji glavni urednik moskovskog magazina „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko:

„Ako Ričardson zaista udari po Rusiji – mi ćemo im tako uzvratiti da ćemo Ameriku poslati u kameni vek. Ako oni nešto realno lansiraju, potopićemo im celu ratnu mornaricu. Ko preti Rusiji trebalo bi da ima na umu da je ona raketno-nuklearna sila. Mi već imamo dugu ruku: krstareće rakete „Kalibar“ koje nuklearne glave nose ka ciljecvima udaljenim 2.500 kilometara, a za koju godinu imaće domet do 4.500 kilometara. Loše je što Amerika na položaju koji drži Ričardson ima histeričnu osobu poput Dženifer Psaki koja je bila portparol Stejt departmana“.

Moskovski amerikanolog – dr Vladimir Vasiljev – smatra da je Ričardson primarno `gađao` Kinu:

„Krajem februara treba da se Donald Tramp sretne sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, a američka špijunaža tvrdi da je denuklearizacija stala. U Vašingtonu shvataju da taj susret može ostati bez rezultata pa pojačavaju vojnu napetost koja je usmerena prema Pekingu. Moguće je da Rusiju prosto priključuju jer su Moskvu i peking kao problem upariliu svim svojim dokumentima“.

Vasiljev je uveren da Ričardson preti i zato što želi da Ratnoj mornarici SAD  u budžetu za 2020-tu obezbedi bolje finansiranje.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/ruski-odgovor-ricardsonu-napadnite-vraticemo-ameriku-u-kameni-vek

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar