Свијет

САД на изборима који неће ријешити ништа, само ће погоршати стање на унутрашњим фронтовима

ТРАМП УПОЗОРИО СВОЈЕ БИРАЧЕ ДА СУ МЕЂУИЗБОРИ ЗА КОНГРЕС САД – РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЊЕГА
  • Демократе прекасно схватиле да није у њиховом интересу да своје присталице позивају на међуизборе као на антитрамповски референдум и „исправљање грешке направљене 2016. његовим избором за предсједника САД“
  • Републиканци почели да Демократску партију називају – социјалистичком
  • Прогнозе су да ће републиканци сачувати већину у Сенату, а да ће демократе у Представничком дому имати сигурно 202 представника, републиканци 195, док је у 38 изборних округа нејасно ко ће побједити

ДОНАЛД Трамп позвао је бираче да данас на изборима за Конгрес подрже Републиканску партију.

„Све што смо постигли сутра је у игри“, рекао је синоћ Трамп на посљедњем предизборном скупу.

Како наводи Би-Би-Си, избори за Конгрес на половини предсједничког мандата сматрају се референдумом о актуелној администрацији.

Очекује се да ће одзив бити велики.

Американци данас бирају свих 435 чланова Представничког дома Конгреса и трећину чланова Сената, гувернере и парламенте већине савезних држава.

Историја је сада на страни демократа јер по традицији странка актуелног предсједника углавном губи изборе за Конгрес на средини његовог првог мандата. Тако је већ деценијама. Тај феномен је већ назван „проклетством првих међуизбора“.

Избјегао га је само Џорџ Буш-Млађи 2002-ге јер су бирачи још били „под утиском 11. септембра 2001-ве“.

Амерички званичници упозорили су бираче на покушаје мјешања страних актера у америчке изборе, али су изразили увјерење да данашње гласање ипак неће бити угрожено.

„Американци морају бити свјесни да страни актери – посебно Русија – и даље покушавају да утичу на јавно мњење и ставове бирача“, наводи се у синоћ објављеном тексту.

Писмо су потписали министарка за унутрашњу безбједност Кирстјен Нилсен, министар правде Џеф Сешенс, директор обавјештајне службе Ден Коатс и директор Федералног истражног бироа ФБИ Кристофер Реј.

Као методе које се користе да би се утицало на бираче навели су покушаје ширења лажних информација о изборном процесу или кандидатима и пропаганду на друштвеним мрежама.

„У овом тренутку, немамо индикација да је изборни процес угрожен“, пише у тексту и додаје се да САД неће толерисати мјешање у изборе од стране Русије, САД, Кине, Ирана или других земаља.

Анкете, иначе, сигнализирају да ће Републиканци изгубити већину у Представничком дому, а задржати је у Сенату (горњем дому Конгреса САД).

Либерални медији и аналитичари претходних недјеља су тврдили да се „Америка буди“ и да ће на овим међуизборима „почети да исправља грешку коју је направила Трамповим избором за предсједника“.

У оптицају је фраза: „Трамповог имена нема на гласачким листићима, али је ово референдум о 45-ом предсједнику САД“.

Међутим, управо је инсистирање на „референдуму“ почело да дјелује против демократа. Нејасно је међутим: у којој мјери.

Већина републиканаца кандидата за конгресмене и сенаторе посљедњих дана предизборне кампање упозоравала је бираче да се не ради о обичним изборима већ о о антитрамповском рфеферендуму.

Сам Трамп и републикански кандидати – што је такође новина за САД – почели су да Демократску партију називају социјалистичком.

Прогнозе су, послије свега, да ће демократе у представничком дому имати 202 представника, Републиканци 195.

У 38 изборних округа шансе имају и једни и други.

Зато неки процјењују да данашњи избори неће ништа ријешити, а да ће бијесни бити – сви.

Такође: да ће се политичка борба у САД  додатно заоштрити, а да ће раскол у америчком друштву постати још већи и дубљи.

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар