Odabrano Svijet

Salvini u Beču: Uvjeren sam da ćemo za koji mjesec zajedno sa Orbanom vladati Evropom

POSLIJE SUSRETA SA ŠTRAHEOM REKAO: POTPUNO ĆEMO PROMIJENITI EU I ISTJERATI SOCIJALISTE
  • Na stranu Mađarske i Viktora Orbana stao i češki premijer Andrej BABIŠ koji je upozorio Brisel i Strazbur: „U svim zemljama EU se održavaju demokratski izbori. Tako je bilo i u Mađarskoj i zato sami Mađari, ili Poljaci, treba da procjenjuju da li je u njihovoj zemlji ugrožena demokratija ili nije, a EU-birokratija“

MINISTAR unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe stali su demonstrativno iza mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Uvjeren sam da ćemo za par mjeseci zajedno sa Orbanom vladati”, poručio je Salvini.

Sankcije protiv mađarskog naroda i vlade su politički akt, i jedna „ludost”, naglasio je Salvini.

On i Štrahe najavili su dalju saradnju Slobodarske partije Austrije (FPO) i italijanske „Lige” na predstojećim izborima za Evropski parlament.

„Na izborima iduće godine ćemo Evropu potpuno promijeniti i socijaliste izbaciti iz evropske vlade”, uveren je Salvini.

On je rekao da sarađuje sa mnogo drugih stranaka, država i vlada, kako bi istoriju kontinenta narednog maja promijenili.

Štrahe je istakao da FPO želi dalje da produbi saradnju sa „Ligom”.

„Postoji mnogo sličnosti između nas. FPO i Liga su obe u vladama svojih zemalja, obojica smo odličnog zdravlja, i obojica očekujemo inspekciju UN koja treba da provjeri ophođenje prema migrantima u Austriji i Italiji”, podvukao je on.

U istom taboru bi se mogla naći i Češka.

Njen premijer Andrej Babiš opomenuo je Brisel i Strazbur da o prijetnjama demokratiji u pojedinim zemljama treba da odlučuju njihovi građani, a ne „EU-birokratija.

Babiš je na ovaj način stao na stranu Mađarske  koju je Evropski parlament izglasanom rezolucijom optužio da odstupa od evropskih vrijednosti i principa.

Babiš je bio sasvim jasan, naglasivši: „U svim zemljama EU se održavaju demokratski izbori. Tako je bilo i u Mađarskoj i zato sami Mađari, ili Poljaci, treba da procenjuju da li je u njihovoj zemlji ugrožena demokratija ili nije, a ne EU-birokratija“.

(Tanjug – Fakti)

 

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar