Одабрано Свијет

Широм Украјине почела окупљања и вјежбе „оперативне резерве“

ПОРОШЕНКО ПРЕЛОЖИО ПАРЛАМЕНТУ РАСКИД СПОРАЗУМА О ПРИЈАТЕЉСТВУ И САРАДЊИ СА РУСИЈОМ
  • Москва није нимало изненађена. Предсједник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид СЛУЦКИ: „При садашњем нивоу међудржавних односа – то је формалност. И чисто политичка денонстрација која је у функцији уведеног ратног стања у десет области Украјине и подизања Порошенкових изборних шанси. Он ће – да би могао да и даље узурпира власт – наставити да од Русије прави непријатеља“

МАРИОНЕТСКИ режим САД  у Кијеву одлучио је да раскине споразум са Русијом о пријатељству и сарадњи.

Шеф режима Петар Порошенко већ је доставио Врховној ради (парламенту) приједлог закона којим би та споразуум био анулиран. Предложио је да „потпуни раскид“ ступи на снагу 1. јануара 2019-те.

У Москви, међутим, нису нимало изненађени. Предсједник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Слуцки чак наглашава:

„При садашњем нивоу међудржавних односа – то је формалност. И чисто политичка демонстрација која је у функцији уведеног ратног стања у десет области Украјине и подизања Порошенкових изборних шанси. Он ће – да би могао да и даље узурпира власт – наставити да од Русије прави непријатеља“.

То се већ догађа свих посљедњих година. А сад се само интензивира и добија нове димензије.

Широм Украјине почеле су окупљања и вејжбе резервиста. Потрајаће наредних дана иако су позиве добили само припадници такозване оперативне резерве.

Услиједиће десетодневне вјежбе на територијама Херсонске и Запорошке области.

Симптоматично је што је Генералштаб оружаних снага Украјине јавно обећао да ће све вјежбе бити завршене „до католичког Божића како би сви учесници могли да га прославе у својим кућама“.

Ово је, у суштини, провокација јер се католички Божић слави само на унијатском западу Украјине.

Уведено ратно стање омогућава и „ограничавање уставних права и слобода“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар