Odabrano Svijet

Šojgu: Kopnena verzija krstareće rakete „Kalibar“ najkasnije do kraja 2020.

MINISTAR ODBRANE RF: POČINJEMO TEHNOLOŠKU MODERNIZACIJU SVOJIH VOJNIH SATELITA
  • Objavio da će Oružane snage RF u istom roku raspolagati i hipersoničnom raketom velikog dometa. Ta raketać će za samo nekoliko minuta stizati do ciljeva udaljenih hiljade kilometara, leteći prema njima po neprevidljivoj trajektoriji
  • Moskovski vojni eksperti su uvereni da će Rusija narednih meseci i godina – jer neće biti ničim ograničavana u razvoju raketa srednjeg dometa – napraviti „pravu revoluciju u vojnoj oblasti“

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da će njegova zemlja najkasnije do kraja naredne godine raspolagati kopnenom verzijom krstarečih raketa „Kalibar“.

Na savetovanju u Ministarstvu odbrane RF, naglasio je da su se ti raketni sistemi odlično pokazali za vreme rata u Siriji i da će „kopnena verzija raspolagati raketama velikog dometa“.

Otkrio je da će u istom roku biti Oružanim snagama RF  predat i kopneni sistem sa hipersoničnom raketom velikog dometa.

Šojgu je ukazao da se oba poteza povlače zbog istupanja SAD (2. februara) iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa i da će prilagođavanje već postojećih raketnih sistema znatno ubrzati pojavu njeihovih kopnenih verzija i `prepoloviti troškove`.

Šojgu je potrvrdio da Moskva više neće Vašingtonu predlagati pregovore o očuvanju Sporazuma.

Na istom savetovanju je otkrio da Rusija počinje „tehnološku modernizaciju“ grupacije svojih vojnih satelita i nastavio:

„Iskustva koja imamo u Siriji pokazala su da su za efikasnu primenu visokopreziznog oružja neophodne precizne obaveštajne i kartografske informacije. A obezbediti ih mogu samo saveremeni vojni sateliti koji snimaju površinu Zemlje sa visokom rezolucijom“.

Moskovski vojni eksperti su uvereni da će Rusija narednih meseci i godina – jer neće biti ničim ograničavana u razvoju raketa srednjeg dometa – napraviti „pravu revoluciju u vojnoj oblasti“. A da će hipersonična raketa, o kojoj je govorio Šojgu, za samo nekoliko minuta stizati do ciljeva udaljenih hiljade kilometara, leteći prema njima po neprevidljivoj trajektoriji.

Niko u svetu – naglašava Anton Lavrov – trenutno nema odbranu od takvih raketa. Niti će imati u narednih nekoliko godina.

Viktor Murahovskij ukazuje da će Moskva rakete „Kalibar“ sa povećanim dometom i Šojguovu hipersoničnu raketu spremiti za serijsku proizvodnju, a da će njen realni početak zavisiti od držanja Amerikanaca.

Dmitrij Kornjev pretpostavlja da će Rusija brzo početi da dalje razvija balističku raketu 9m723 koju koriste sistemi „Iskander“ i to tako što će joj biti pridodat još jedan stepen koji će je dodatno ubrzavati i obezbediti još znatno veći domet.

http://fakti.org/ruski-kalibar/sojgu-kopnena-verzija-krstarece-rakete-kalibar-najkasnije-do-kraja-2020

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar