Odabrano Svijet

Šojgu: Rusija je potpuno porazila Islamsku državu i spasila Siriju

MINISTAR ODBRANE RF O PET GODINA NJENOG VOJNOG ANGAŽOVANJA NA BLISKOM ISTOKU

Ruska vojna baza Hmejmim

  • U autorskom tekstu napisanom za vojni list „Krasnaja zvezda“ ocenio: «Naše vojno prisustvo na Bliskom istoku održalo je ravnotežu snaga u regionu, djeluje kao ključni garant regionalne bezbjednosti. Važan rezultat operacije je i kraj građanskog rata u Siriji»
  • Sergej ŠOJGU naglasio da je neviđenu ulogu odigrao  Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana, koji je stvoren u februaru 2016. godine: «Vođe 234 oružane formacije do sada su iskazale svoju posvećenost prekidu neprijateljstava, a 2905 naselja se pridružilo procesu pomirenja»

ZAHVALJUJUĆI vojnoj operaciji koju je izvela Rusija, međunarodna teroristička organizacija Islamska država u Siriji je prestala da postoji, a niti jedan terorista nije ušao u Rusijunapisao je Sergej Šojgu za vojni list Krasnaja zvezda».

Njegov autorski tekst posvećen je petoj godišnjici sirijske kampanje», a ruski ministar odbrane u njemu dodatno ukazuje i naglašava:

„Šta imamo danas? Glavno je da je Islamska država potpuno poražena. Štaviše, možemo sa sigurnošću reći da je cijelo međunarodno terorističko podzemlje pretrpilo značajnu štetu, da su poremećeni njegova finansijska podrška organizacija i sistem resursne podrške. Efikasne akcije Oružanih snaga Rusije u Siriji postavile su pouzdanu prepreku na putu daljeg širenja aktivnosti terorističkih grupacija, posebno na susjedne teritorije».

Šojgu je ocijenio i da je Rusija angažovanjem u Siriji riješila niz važnih geopolitičkih pitanja koja su direktno uticala na njene nacionalne interese:

«Naše vojno prisustvo na Bliskom istoku održalo je ravnotežu snaga u regionu, deluje kao ključni garant regionalne bezbjednosti. Važan rezultat operacije su kraj građanskog rata u Siriji i sprečavanje propasti te države. Neviđenu ulogu u ovom procesu odigrao je Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana, koji je stvoren u februaru 2016. godine uz učešće Oružanih snaga RF. Takva struktura stvorena je prvi put u istoriji lokalnih vojnih sukoba».

Sergej Šojgu

Šojgu je ispod djelovanja Centra ovako `podvukao crtu`:

«Vođe 234 oružane formacije do sada su iskazale svoju posvećenost prekidu neprijateljstavaa, 2905 naselja se pridružilo procesu pomirenja».

Uz podršku ruske avijacije, sirijske oružane snage oslobodile su 1.024 naselja od terorista, pa je sada 88% teritorije Sirije prešlo pod kontrolu vladinih trupa i milicija.

Danas sirijska vlada kontroliše 1.435 naselja.

http://fakti.org/rossia/sojgu-rusija-je-potpuno-porazila-islamsku-drzavu-i-spasila-siriju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar