Свијет

Србија „дубоко разочарана“ учешћем два израелска F-16 у прослави „Олује“

ИЗРАЕЛСКА АРМИЈА ОБЈАСНИЛА ДА ЈЕ ТО ДИО „СТРАТЕШКЕ САРАДЊЕ ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ“

На слици су лијево два израелска F-16, а десно два хрватска MiG-21

СРБИЈА је дубоко разочарана због учешћа израелских пилота и борбених авиона у обиљежавању операције „Олуја“ у Хрватској, изјавио је данас амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић за „Тајмс оф Израел“.

„Србија је дубоко разочарана тиме због тога што је за нас операција Олуја из 1995. била врста погрома“, казао је он.

„То је био највећи егзодус једне нације од Другог светског рата, рекао је Станојевић и оцијенио да учешће Израела у прослави хрватске побједе „није пријатељски гест према Србији“.

Он је додао да су ти дани можда за хрватску страну дани тријумфа, али за српску страну то су дани жалости.

„Ми жалимо због егзодуса. Више од 2.500 људи је изгубило живот. За многе од њих се не зна гдје почивају. Више од 250.000 људи је побегло из Хрватске, махом цивила. Ово није вријеме ни мјесто гдје би нека друга земља требало да учествује“, казао је амбасадор Станојевић.

Како наводи „Тајмс оф Израел“, израелске оружане снаге су у саопштењу „браниле“ своје учешће у догађају, наводећи да су борбени авиони у Хрватској распоређени у оквиру споразума о војној сарадњи и да је њихово учешће дио „стратешке сарадње између двије земље“.

Израелско министарство спољних послова у Јерусалиму одбило је да ишта коментарише.

Лист наводи и да су израелска и хрватска војска склопиле уговор о куповини авиона вриједан пола милијарде долара.

У прослави су учествовала два израелска борбена авиона F-16 у формацијском лету с два хрватска МиГ-а 21.

Пролетјели су изнад Книнске тврђаве.

Израелски борбени авиони а полетјели су из 91. зракопловне базе Плесо у Загребу, гдје су стигли прије три дана како би заједно с хрватским МиГ-овима судјеловали у овогодишњој прослави „Олуја“ – саопштило је Министарства одбране Хрватске.

Нагласило је да је и тиме  „још једном потврђено пријатељство Републике Хрватске с Државом Израел, стратешким партнером с којим Хрватска развија и јача сурадњу на подручју одбране и господарства“.

Потпредсједник Владе и министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић оцијенио је у Книну да су израелски F-16 на прослави „доказ партнерства и савезништва Хрватске, Израела и Сједињених Америчких Држава“.

Саопштење хрватског министарства и изјава Крстичевића показују да је израелска армија поводом Книна – банално лагала.

(Танјуг – Факти)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар