Свијет

Столтенберг: Намјера Косова да створи војску долази у погрешно вријеме

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АЛИЈАНСЕ НАГЛАСИО И ДА ЈЕ „СУПРОТНА ПРЕПОРУКАМА МНОГИХ ЧЛАНИЦА НАТО“
  • Приштина још не одустаје од гласања 14. децембра о трансформацији КБС у војску, а Рамуш ХАРАДИНАЈ изјавио да то неће бити у функцији заузимања сјевера Косова, како то, према његовим ријечима, тврди Београд, већ – помагања миру у Ираку и Авганистану

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг оцијенио је данас да намјера Косова да траснсформише своје безбједносне снаге у „војску“ долази у погрешно вријеме, да је супротна препорукама многих НАТО чланица и да може имати озбиљне посљедице по евроатлантске интеграције Приштине.

Столтенберг је навео да су НАТО министри на састанку размотрили намјеру Косова да трансформише Косовске безбједносне снаге у „војску“ и нагласио да НАТО подржава КБС у садашњем мандату, те да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

„Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земља као и без инклузивног процеса на самом Косову“, каже Столтенберг.

Јенс Столтенберг је поновио да уколико мандат КБС еволуира НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову.

Генерални секретар НАТО оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

„Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности“, закључио је Столтенберг.

Премијер Косова, Рамуш Харадинај, изјавио је да Косовске безбједносне снаге неће бити трансформирасане у војску ради „заузимања“ сјевера Косова, како то, према његовим ријечима, тумачи Београд, већ да ће њени припадници помагати миру у Ираку и Авганистану.

Како је пренијела ТВ Кљан Косова, изјаве српских званичника да Приштина формира војску да би „окупирала“ сјевер Косова, Харадинај сматра пропагандом и додаје да за Приштину „нема разлике између сјевера и југа Косова“.

Он је позвао припаднике српске заједнице да постану дио безбједносних снага Косова.

„Нетачно је да формирамо војску за сјевер. Наша војска ће помагати у одржавању мира у државама као што су Ирак и Авганистан, а не ради заузимања своје територије на сјеверу“, рекао је Харадинај, пренио је Зери онлајн.

Према најавама Косова, одлука о трансформацији Косовских безбједносних снага у војску парламент ће изгласати 14. децембра.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар