Одабрано Свијет

Светски рекордери: У Украјини за 20 минута експлодирало девет складишта муниције

СВА СУ ЧИНИЛА ЈЕДНО ОГРОМНО СКЛАДИШТЕ ПОВРШИНЕ 682 ХЕКТАРА СА 150.000 ТОНА МЕТАКА И РАКЕТА
  • Петар ПОРОШЕНКО: „С обзиром на близину руске границе, није случајно што је за нашу Службу државне безбjедности и војно тужилаштво основна верзија – диверзија“
  • Бивши шеф украјинске шпијунаже Николај МАЛОМУЖ изјавио да су до трагедије могли довести обрачуни унутар украјинске државне безбjедности
  • У складиштима која сада горе Украјина чувала од обичних патрона до ракета за вишецjевне бацаче „Град“ и „Смерч“ и ракета 9М38М и 9М38М1 к ЗРК за ракетне системе «Бук». Претпоставља се да је из једног од складишта код Чернигова била и ракета којом је оборен у августу 2014-те малезијски Боинг. Ако је тако – један од мотива за катастрофу могло је да буде и уклањање свих трагова и доказа о украјинској кривици

У УКРАЈИНИ су фактички истовремено експлодирала три складишта оружја и муниције, а кроз 20 минута – још шест. Сва у њеној Черниговској области.

Ово данас у свијету може само у Украјини која је вазална територија Америке.

Украјински предсједник Петар Порошенко уздржао се од директног оптуживања Русије, али од отвореног алудирања на њу није:

„С обзиром на близину руске границе, није случајно што је за нашу Службу државне безбједности и војно тужилаштво основна верзија – диверзија“.

Рекавши да „све мора бити брижљиво провјерено и истражено“, поново се индиректно окомио на Русију:

„То је неопходно да бисмо осујетили нове нападе диверзантско-извиђачких група противника“.

Уништена складишта – која се формално воде и као једно – заузимала су простор од 402 хектара, а укупно – 682 хектара.

Украјински министар инфраструктуре Владимир Омељан експлозије код Чернигова отворено је приписао Русији, али неки – као посланик Иван Виник – указују да украјинска армија своја складишта, чак и највећа, слабо и неадекватно чува.

Чују се и оптужбе да је складиште код Чернигова одавно било у „неприхватљивом стању“, Али, постоје и индиције да је прије неколико мјесеци добило савремену америчку сигнализацију.

Лидер Социјалистичке партије – Иља Кива – упозорио је да су складишта код Чернигова дигнута у ваздух изнутра – да би се прикрило да су годинама пљачкана.

Украјина је фактички затворила своју границу према Русији `изнад Чернигова` и забранила сваки саобраћај у пречнику од 20 километара. Затворила је и тај дио свог ваздушног простора.

Бивши шеф украјинске шпијунаже Николај Маломуж изјавио је да су до трагедије могли довести обрачуни унутар украјинске државне безбједности. Додао је да у његовој земљи не постоји систем који би војна складишта заштитио од пожара и случајних или намјерних оштећења пројектила.

Допустио је и могућност диверзије – да би се ослабила војна моћ Украјине.

У складиштима која сада горе Украјина је чувала 130 до 150 хиљада тона муниције. Од обичних патрона до ракета за вишецјевне бацаче „Град“ и „Смерч“ и ракета 9М38М и 9М38М1 за ракетне системе «Бук».

Претпоставља се да је из једног од складишта код Чернигова била и ракета којом је оборен у августу 2014-те малезијски Боинг.

Ако је тако – један од мотива за катастрофу могло је да буде и уклањање свих трагова и доказа о украјинској кривици.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар