Odabrano Svijet

Svetski rekorderi: U Ukrajini za 20 minuta eksplodiralo devet skladišta municije

SVA SU ČINILA JEDNO OGROMNO SKLADIŠTE POVRŠINE 682 HEKTARA SA 150.000 TONA METAKA I RAKETA
  • Petar POROŠENKO: „S obzirom na blizinu ruske granice, nije slučajno što je za našu Službu državne bezbjednosti i vojno tužilaštvo osnovna verzija – diverzija“
  • Bivši šef ukrajinske špijunaže Nikolaj MALOMUŽ izjavio da su do tragedije mogli dovesti obračuni unutar ukrajinske državne bezbjednosti
  • U skladištima koja sada gore Ukrajina čuvala od običnih patrona do raketa za višecjevne bacače „Grad“ i „Smerč“ i raketa 9M38M i 9M38M1 k ZRK za raketne sisteme «Buk». Pretpostavlja se da je iz jednog od skladišta kod Černigova bila i raketa kojom je oboren u avgustu 2014-te malezijski Boing. Ako je tako – jedan od motiva za katastrofu moglo je da bude i uklanjanje svih tragova i dokaza o ukrajinskoj krivici

U UKRAJINI su faktički istovremeno eksplodirala tri skladišta oružja i municije, a kroz 20 minuta – još šest. Sva u njenoj Černigovskoj oblasti.

Ovo danas u svijetu može samo u Ukrajini koja je vazalna teritorija Amerike.

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko uzdržao se od direktnog optuživanja Rusije, ali od otvorenog aludiranja na nju nije:

„S obzirom na blizinu ruske granice, nije slučajno što je za našu Službu državne bezbjednosti i vojno tužilaštvo osnovna verzija – diverzija“.

Rekavši da „sve mora biti brižljivo provjereno i istraženo“, ponovo se indirektno okomio na Rusiju:

„To je neophodno da bismo osujetili nove napade diverzantsko-izviđačkih grupa protivnika“.

Uništena skladišta – koja se formalno vode i kao jedno – zauzimala su prostor od 402 hektara, a ukupno – 682 hektara.

Ukrajinski ministar infrastrukture Vladimir Omeljan eksplozije kod Černigova otvoreno je pripisao Rusiji, ali neki – kao poslanik Ivan Vinik – ukazuju da ukrajinska armija svoja skladišta, čak i najveća, slabo i neadekvatno čuva.

Čuju se i optužbe da je skladište kod Černigova odavno bilo u „neprihvatljivom stanju“, Ali, postoje i indicije da je prije nekoliko mjeseci dobilo savremenu američku signalizaciju.

Lider Socijalističke partije – Ilja Kiva – upozorio je da su skladišta kod Černigova dignuta u vazduh iznutra – da bi se prikrilo da su godinama pljačkana.

Ukrajina je faktički zatvorila svoju granicu prema Rusiji `iznad Černigova` i zabranila svaki saobraćaj u prečniku od 20 kilometara. Zatvorila je i taj dio svog vazdušnog prostora.

Bivši šef ukrajinske špijunaže Nikolaj Malomuž izjavio je da su do tragedije mogli dovesti obračuni unutar ukrajinske državne bezbjednosti. Dodao je da u njegovoj zemlji ne postoji sistem koji bi vojna skladišta zaštitio od požara i slučajnih ili namjernih oštećenja projektila.

Dopustio je i mogućnost diverzije – da bi se oslabila vojna moć Ukrajine.

U skladištima koja sada gore Ukrajina je čuvala 130 do 150 hiljada tona municije. Od običnih patrona do raketa za višecjevne bacače „Grad“ i „Smerč“ i raketa 9M38M i 9M38M1 za raketne sisteme «Buk».

Pretpostavlja se da je iz jednog od skladišta kod Černigova bila i raketa kojom je oboren u avgustu 2014-te malezijski Boing.

Ako je tako – jedan od motiva za katastrofu moglo je da bude i uklanjanje svih tragova i dokaza o ukrajinskoj krivici.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar