Одабрано Свијет

The national Interest: САД могу доживјети пораз у рату са Русијом или Кином

РЕНОМИРАНИ ЛИСТ САМО ПРЕНОСИ СТАВОВЕ ЦЕНТРА ЗА СТРАТЕШКЕ БУЏЕТСКЕ ПРОЦЈЕНЕ
  • Оцјена-опомена намијењена Пентагону и Бијелој кући: „Наше ударне групе на челу са носачима авиона немају довољан радијус дејства нити отпорност на туђе нападе да би нанијеле пораз Русији и Кини“

У СЛУЧАЈУ рата са Русијом или Кином Сједињене Државе могу доживети пораз због своје застарјеле ратне технике – објавио је реномирани амерички лист The national Interest.

Овој оцјени додатну тежину даје то што иза ње стоји вашингтонски Центар за стратешке буџетске процјене (CSBA). И  са овом својом опоменом онима који воде САД:

„Ако америчка ратна флот не буде у стању да трансформише своје ударне групе формиране око носача авиона – руководсто ратне морнарице треба да процијени да ли треба да наставља да финансира  и развија палубну авијацију или да средства усмјери у важније војне формације“.

CSBA је указао на смањивање ударне моћи ратне флоте САД  након распада СССР због немања достојног противника. Зато су носачи авиона остали без ловца четврте генерације Grumman F-14 Tomcat и палубног противподморничког авиона Lockheed S-3 Viking.

Били су замијењени ловцима-бомбардерима Hornet и Super Hornet које производи корпорација McDonnell Douglas.

CSBA у овом контексту упозорава: „То је техника која сада не може да конкурише кинеским или руским оружаним снагама. До 2018-те се дужина лета типичног палубног авиона са девет тона ракета и бомби смањила до 1.300 миља. А Русија и Кина су протеклих година радиле на противбродским ракетама великог домета и на другом наоружању које угрожава и носаче авиона и његову авијацију“.

Можда је још важнија ова оцјена-опомена намијењена Пентагону и Бијелој кући:

„Наше ударне групе на челу са носачима авиона немају довољан радијус дејства нити отпорност на туђе нападе да би нанијеле пораз Русији и Кини“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар