Одабрано Свијет

The Washington Post: Трамп одлучио да `опљачка` све земље у којима постоје војне базе САД

ХОЋЕ ДА ИХ ПРИСИЛИ ДА ПЛАЋАЈУ СВЕ ТРОШКОВЕ АМЕРИЧКОГ `ВОЈНОГ ПРИСУСТВА` И – ЈОШ 50 ОДСТО
  • Вашингтонски лист наводи да ће земље усрећене америчким базама Сједињеним Државама убудуће плаћати за њихово војно присуство на својој територији плаћати пет пута више него досад. А највише – Немачка, Јапан и Јужана Кореја

ВИШЕ се не зна шта ће бити скупље и горе: имати Америку против себе или бити њен савезник и вазал.

Како је објавио The Washington Post који се позвао на своје изворе у Белој кући, Доналд Трамп је већ одлучио да све трошкове америчких база на туђим територијама и плата њиховог персонала пребаци на земље-домаћине.

И то: не у смислу плаћања `пуног цеха` већ по формули – „трошкови плус 50 одсто“.

Вашингтонски лист прецизира `Трампова формула` подразумева: плаћање свих трошкова функционисања и одржавања у  нормалном стању самих база и комплетне војне технике, као и плата америчким војницима дислоцираним у земљама које су САД усрећиле својим војним присуством и заштитом. Па увећањање суме  укупних трошкова за још 50 одсто.

Ово – ако буде доследно примењено – значи да саме Сједињене Државе више неће финансирати своје гарнизоне и базе по свету. А највећи цех мораће да плате Немачка, Јапан и Јужна Кореја које су већ деценијама усрећене америчком заштитом и базама.

The Washington Post наводи да ће такве земље Сједињеним Државама убудуће плаћати за њихово војно присуство на својој територији плаћати пет пута више него досад.

Тврди да су тајни преговори о формули „трошкови плус 50 одсто“ већ обављени са најмање једном „савезничком земљом“, а да су неке друге већ поручиле Вашингтону да се противе јер је то – изнуда.

Трамп од уласка у Белу кућу не престаје да критикује америчке савезнике да премало издвајају за колективну безбедност и издржавање НАТО.

Прво је затражио да у најкраћем року подигну своје војне расходе до 2 одсто националног БДП (тренутно само осдам земаља алијансе издваја толико).

Потом је иступио са иницијативом да све државе чланице НАТО те расходе постепено подигну до 4 одсто свог БДП (саме САД издвајају 3,58 одсто).

http://fakti.org/alter-america/the-washington-post-tramp-odlucio-da-opljacka-sve-zemlje-u-kojima-postoje-vojne-baze-sad

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар