Odabrano Svijet

Tramp i Esper počinju svoju veliku igru protiv strateških arsenala Rusije i Kine

ŠEF PETNAGONA NAJAVIO BRZO POSTAVLJANJE DOSAD ZABRANJENIH RAKETA SREDNJEG DOMETA U AZIJI
  • Donald TRAMP je ono što bi najviše odgovaralo njegovoj zemlji opisao ovako: «Rusi se odriču nekih raketa, a i mi se odričemo nekih svojih. To bi bilo super za ceo svet. To i nama i Rusima i Kinezima uštedelo ogroman novac“. Međutim, u Moskvi su svesni da je to – zamka
  • Potpredsednik moskovske Akademije za geopolitičke probleme Konstantin SIVKOV: SAD naročito brinu kineske rakete srednjeg dometa, ruska teška raketa „Sarmat“, sa dometom koji se meri desetinama hiljada kilometara, naš hipersonični sistem „Avangard“  i torpedo „Posejdon“ koji multimegatonim nuklearnim bombama može Ameriku dovesti i do samog fizičkog uništenja. Zato će u pregovorima „pokušati da Rusiju navedu da uništi torpeda `Posjedon` i da odustane od uključivanja u aktivni arsenal sistema `Avangard` i `Sarmat`. Od Kine će tražiti značajno smanjenje broja raketa srednjeg dometa“

NOVI šef Pentagona Mark Esper otkrio je da želi da njegova zemlja što pre postavi rakete srednjeg dometa u Aziji.

Pritom je ponovio i dodao: „Da, želim da to uradimo već kroz nekoliko meseci. Međutim, za takve stvari je obično potrebno više vremena nego što se u početku računalo“.

Trenutno je na snazi samo jedan američko-ruski vojni sporazum – START-3 kojim su 2010-te uvedena organičena u oblast strateškog ofanzivnog oružja – ali i njegovo važenje prestaje u februaru 2021-ve. Džon Bolton, savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbvednost, već je saopštio da su mali izgledi da Vašington taj sporazum ostavi na snazi još deset godina.

Amerikanci žele sasvim novi koji bi uveo ograničenja i za nuklearne ambicije Kine, a pri njegovom zaključivanju – što previše i ne kriju – nastojaće da Rusiju i Kinu što više `pritisnu` povodom naoružanja koje im obezbeđuje prednost.

Esper žuri – mada to ne priznaje – da Aziju načička raketama srednjeg dometa da bi prisilio Peking da sa Vašingtonom i Moskvom pregovara o novim ograničenjima u oblasti naoružanja.

Vojni eksperti procenjuju da Tramp želi novi sporazum da bi preko njega Rusiju lišio prednosti koje je stekla u domenu hipersoničnog, podmorskog i gravitacionog oružja.

Utoliko novi sporazum – što se tiče Amerikanaca i njihovih ambicija – treba da bude zamka i za Rusiju i za Kinu.

Sam Tramp je ono što bi najviše odgovaralo njegovoj zemlji opisao ovako:

Rusi se odriču nekih raketa, a i mi se odričemo nekih svojih. To bi bilo super za ceo svet. To i nama i Rusima i Kinezima uštedelo ogroman novac“.

Tramp ima nameru da brzo poboljšava odnose sa Rusijom i da i na taj način vrši pritisak na Kinu.

Zato je izrazio zadovoljstvo što je „lov na veštice“ – istraga koju je o „ruskom mešanju“ vodio specijalni tužilac Robert Miler – „konačno mrtav“ i što više ne postoji smetnja da SAD uspostave dobre odnose sa Rusijom.

Moskovski ekspert Aleksandar Domrin smatra da Tramp neće uspeti da „preko Rusije dođe do Kine“, a i da će odnose sa Rusijom moći da normalizuje tek početkom svog drugog predsedničkog mandata (ako ga bude).       

Potpredsednik moskovske Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov podseća da je Tramp obećao da će Sjedinjenim Državama obezbedniti „apsolutnu nuklearnu nadmoć nad Rusijom i Kinom“ i naglašava da je to moguće samo „neograničenim jačanjem nuklearnog potencijala SAD“ ili navođenjem Moskve i Pekinga da sporazumom ograniče svoje ambicije i pritanu na američku supremaciju.

Sivkov navodi da je glavni problem SAD „tehnologija obogaćivanja uranijum“ jer na tom terenu zaostaju ne samo za Rusijom nego i za Severnom Korejom i Iranom. Zato ne mogu brzo povećavati broj nuklearnih bojevih glava, pa će pokušati da problem reše tripartitnim sporazumom sa Rusijom i Kinom.

Sivkov ukazuje da Amerikance naročito brinu kineske rakete srednjeg dometa, ruska teška raketa „Sarmat“, sa dometom koji se meri desetinama hiljada kilometara, ruski hipersonični sistem „Avangard“  i torpedo „Posejdon“ koji svojim multimegatonim nuklearnim bombama može Ameriku dovesti i do samog fizičkog uništenja.

„Takva bomba može biti postavljena i na raketu „Sarmat“, a Amerikanci ni teoretski ne mogu napraviti protivraketnu odbranu koja bi presretala tu raketu. Zato su – naglašava Sivkov – i istupili iz sporazuma o raketama srednjeg dometa da bi takve svoje rakete mogli da postave uz granice Rusije. Oni te rakete na istoku Evrope smatraju razoružavajućom kontrasilom koja im je preko potrebna“.      

Sivkov buduće pregovore vidi ovako:

Amerikanci će pokušati da Rusiju navedu da uništi torpeda `Posjedon` i da odustane od uključivanja u aktivni arsenal sistema `Avangard` i `Sarmat`. Od Kine će tražiti značajno smanjenje broja raketa srednjeg dometa“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-i-esper-pocinju-svoju-veliku-igru-protiv-strateskih-arsenala-rusije-i-kine

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar