Svijet

Tramp iskoristio video-nastup u GS UN za napade na Kinu, Putin traži dogovor po svjetskim principima

SI ĐINPING GOVORIO MEKO, ALI JE IZA NJEGOVIH LEĐA BIO PEJZAŽ SA KINESKIM ZIDOM
  • Predsjednik SAD nijednom nije pomenuo Rusiju, a pozvao je `međunarodnu zajednicu`da Peking kazni zbog širenja „kineskog virusa“
  • Si ĐINPING: „Kina je najveća svjetska zemlja u razvoju. Nikada nećemo težiti hegemoniji, širenju i stvaranju sfera uticaja. Nećemo ratovati ni sa kim – ni u uhladnim ni u vrućim ratovima“
  • Vladimir PUTIN podsjetio na inicijativu Moskve za sazivanje samita zemalja „velike petorke“ Rusije, SAD, Kine, Francuske i Velike Britanije. Radi potvrđivanja ključnih principa ponašanja u međunarodnim poslovima i efikasnog rješavanja najnužnijih problema našeg doba

GENERALNA skupština UN startovala je virtuelnim nastupima lidera vodećih svetskih država.

Tematski okvir široko je postavio Antonio Gutereš: „Budućnost koju želimo i UN koje su nam potrebne“.

Svjetski lideri nisu ni doputovali u Njujork. U sali GS UN  bili su emitovane njihove video-izjave.

Obraćanje Donalda Trampa, predsjednika Sjedinjenih Država, bilo je najkraće od svih. Potrajalo je  nešto više od sedam minuta. On je prije tri godine govorio 41 minut.

Prije njega je stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft nabrojala zasluge Trampove administracije u međunarodnoj areni: sporazume Izraela sa Arapima, sporazum Srbije i Kosova*, prekid vatre u sirijskom Idlibu…

Sam Tramp je počeo sa koronavirusom, nazivajući ga „kineskim“, i nastavio sa oštrom kritikom Pekinga. Naročito za „kugu puštenu po svijetu“.

Pozvao je UN da se uhvate u koštac sa „stvarnim problemima“: terorizmom, ugnjetavanjem žena, prisilnim radom, trgovinom drogom, trgovinom ljudima i trgovinom seksom, etničkim čišćenjima i progonom iz vjerskih razloga.

Tramp u govoru nijednom nije pomenuo Rusiju, a Kinu je – čak 12 puta. Kako se i moglo očekivati, pozvao je `međunarodnu zajednicu`da se Peking kazni zbog širenja „kineskog virusa“.

Predsjednik Kine, Si Đinping, objavio je da je njegova zemlja spremna da aktivno učestvuje u međunarodnim naučnim istraživanjima kako bi se utvrdilo porijeklo koronavirusa i način njegovog prenošenja.

Naglasio je da je nekoliko kineskih vakcina „već u trećoj fazi kliničkih ispitivanja“.

Suočene sa pandemijom, zemlje moraju udružiti snage, naglasio je Si. A ulogu Svjetske zdravstvene organizacije u tome nazvao je „ključnom i vodećom“.

„Kina je najveća svjetska zemlja u razvoju. Nikada nećemo – obećao je kineski lider – težiti hegemoniji, širenju i stvaranju sfera uticaja. Nećemo ratovati ni sa kim – ni u uhladnim ni vrućim ratovima“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ocijenio da će trebati mnogo vremena da se obnovi globalna ekonomija:

„Biće potrebna nova, nestandardna rješenja. A zemlje nastale probleme mogu da ih riješe samo zajedno. Ovo je najvažniji zadatak i za UN i država iz G20“.

Putin je predložio da se u bliskoj budućnosti održi onlajn konferencija na visokom nivou uz učešće država zainteresovanih za saradnju u razvoju vakcina protiv koronavirusa.

„Drage kolege, želim ponovo da naglasim: Rusija će uložiti sve napore da promoviše mirno, političko-diplomatsko rješenje regionalnih kriza i sukoba… Uporno ćemo predlagati konstruktivne inicijative za objedinjavanje, prije svega u oblasti kontrole naoružanja. Rusija je za zabranu postavljanja oružja u svemiru, upotrebu sile ili prijetnju silom protiv svemirskih objekata“.

Putin je podsjetio na inicijativu Moskve za sazivanje samita zemalja „velike petorke“: Rusije, SAD, Kine, Francuske i Velike Britanije. Radi potvrđivanja ključnih principa ponašanja u međunarodnim poslovima i efikasnog rješavanja najnužnijih problema našeg doba.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar