Одабрано Свијет

Трамп као Трамп: „Са Кином сам закључио најповољнији трговински споразум у историји САД“

ТВРДИ ДА ЈЕ ЗА АМЕРИЧКЕ ФАРМЕРЕ ТОЛИКО ДОБАР ДА СЕ БОЈИ ДА НЕ МОГУ ПРОИЗВЕСТИ КОЛИКО КИНИ ТРЕБА
  • Остаје да се види шта је Трамп сакрио, односно – шта је и колико добила Кина. А он је, нема сумње, попуштао јер преговарач Пекинга, Лиу Хе, у супротном не би ништа потписао. Трамп споразумом са Кином фактички `купује` гласове за председничке изборе у новембру 2020-те
  • За економисте је важније: хоће ли нагодба покренути светску трговину. Јер, Светска трговинска организација је њен планирани раст од 2,6 одсто већ кориговала наниже – до 1,2 одсто. У време када се смањују и економије Велике Британије и Немачке, а и САД током последња два месеца имају пад индустријске производње

ДОНАЛД Трамп је објавио да је с Кином потписао највећи и најбољи уговор у историји САД.

Он се у Вашингтону састао са кинеским вице-премијером Лију Хеом, па – скривајући у чему је он попустио Пекингу – преко Твитера поручио америчким фармерима, који су најважнији појединачни сегмент његовог бирачког тела, да ће од нових трговинских односа са Кином они имати највише користи.

„Споразум који сам управо склопио с Кином, најповољнији је и највећи до сада направљен за наше велике патриоте фармере. Таквог није било у целој досадашњој историји наше државе. Тако је повољан да је питање да ли можемо произвести колико, по споразуму, можемо извозити у Кину. Наши фармери ће то осмислити. Хвала Кини, написао је Трамп.

Опет не откривајући у чему су амерички уступци Кини, навео је и да ће Пекинг наредних година купити Боингових путничких авиона за 16-20 милијарди долара.

Остаје да се види шта је Трамп сакрио, односно – шта је и колико добила Кина. А он је, нема сумње, попуштао јер Хе у супротном не би ништа потписао.

Трамп споразумом са Кином фактички `купује` гласове за председничке изборе у новембру 2020-те.

За економисте је још важније: хоће ли нагодба покренути светску трговину. Јер, Светска трговинска организација је њен планирани раст од 2,6 одсто већ кориговала наниже – до 1,2 одсто.

Прогноза за 2020-ту је – још неповољнија.

Кризна 2009-та је донела пад светске трговине од 13 одсто.Тада је економски раст у свету повукла – Кина, а она сада – и због трговинског рата са САД – смањује темпо раста.

Смањују се и економије Велике Британије и Немачке, а САД су током последња два месеца имале пад индустријске производње.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-kao-tramp-sa-kinom-sam-zakljucio-najpovoljniji-trgovinski-sporazum-u-istoriji-sad

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар