Odabrano Svijet

Tramp kao Tramp: „Sa Kinom sam zaključio najpovoljniji trgovinski sporazum u istoriji SAD“

TVRDI DA JE ZA AMERIČKE FARMERE TOLIKO DOBAR DA SE BOJI DA NE MOGU PROIZVESTI KOLIKO KINI TREBA
  • Ostaje da se vidi šta je Tramp sakrio, odnosno – šta je i koliko dobila Kina. A on je, nema sumnje, popuštao jer pregovarač Pekinga, Liu He, u suprotnom ne bi ništa potpisao. Tramp sporazumom sa Kinom faktički `kupuje` glasove za predsedničke izbore u novembru 2020-te
  • Za ekonomiste je važnije: hoće li nagodba pokrenuti svetsku trgovinu. Jer, Svetska trgovinska organizacija je njen planirani rast od 2,6 odsto već korigovala naniže – do 1,2 odsto. U vreme kada se smanjuju i ekonomije Velike Britanije i Nemačke, a i SAD tokom poslednja dva meseca imaju pad industrijske proizvodnje

DONALD Tramp je objavio da je s Kinom potpisao najveći i najbolji ugovor u istoriji SAD.

On se u Vašingtonu sastao sa kineskim vice-premijerom Liju Heom, pa – skrivajući u čemu je on popustio Pekingu – preko Tvitera poručio američkim farmerima, koji su najvažniji pojedinačni segment njegovog biračkog tela, da će od novih trgovinskih odnosa sa Kinom oni imati najviše koristi.

„Sporazum koji sam upravo sklopio s Kinom, najpovoljniji je i najveći do sada napravljen za naše velike patriote farmere. Takvog nije bilo u celoj dosadašnjoj istoriji naše države. Tako je povoljan da je pitanje da li možemo proizvesti koliko, po sporazumu, možemo izvoziti u Kinu. Naši farmeri će to osmisliti. Hvala Kini, napisao je Tramp.

Opet ne otkrivajući u čemu su američki ustupci Kini, naveo je i da će Peking narednih godina kupiti Boingovih putničkih aviona za 16-20 milijardi dolara.

Ostaje da se vidi šta je Tramp sakrio, odnosno – šta je i koliko dobila Kina. A on je, nema sumnje, popuštao jer He u suprotnom ne bi ništa potpisao.

Tramp sporazumom sa Kinom faktički `kupuje` glasove za predsedničke izbore u novembru 2020-te.

Za ekonomiste je još važnije: hoće li nagodba pokrenuti svetsku trgovinu. Jer, Svetska trgovinska organizacija je njen planirani rast od 2,6 odsto već korigovala naniže – do 1,2 odsto.

Prognoza za 2020-tu je – još nepovoljnija.

Krizna 2009-ta je donela pad svetske trgovine od 13 odsto.Tada je ekonomski rast u svetu povukla – Kina, a ona sada – i zbog trgovinskog rata sa SAD – smanjuje tempo rasta.

Smanjuju se i ekonomije Velike Britanije i Nemačke, a SAD su tokom poslednja dva meseca imale pad industrijske proizvodnje.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-kao-tramp-sa-kinom-sam-zakljucio-najpovoljniji-trgovinski-sporazum-u-istoriji-sad

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar