Svijet

Tramp: Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije, a mi je štitimo od Rusije

ŠTAJNMAJER: EU SE MORA POMIRITI SA RUSIJOM I OJAČATI EVROPSKI SEGMENT NATO
  • Poslije doručka sda Jensom Stoltenbergom rekao: „Njemačka plaća milijarde dolara godišnje Rusiji, a mi je štitimo od Rusije. Oni čak grade gasovod da bi nove milijarde dolara plaćali Rusiji. To je apsolutno neprihvatljivo“
  • Predsjedniku SAD nije bilo ispod nivoa ni da ukaže da je bivši njemački kancelar Gerhard Šreder član uprave Gazproma. Čak i da doda: „To Njemačka nije smjela da dozvoli. Rusija potpuno kontroliše Njemačku. Recite: da li je to prihvatljivo?!“

PREDSJEDNIK Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je uoči otvaranja samita NATO u Briselu (11. i 12. jula) zemlje Evropske unije da brinu o bezbjednosti Evrope i da se pomire sa Rusijom.

Naglasio je da ga brine sadašnja otuđenost koja postoji između Zapada i Moskve i izrazio nadu da, za početak, makar neće više biti produbljivanja protivrječja i zaoštravanja u odnosima.

Štajnmajer je ocijenio da se bezbjednosna situacija u Evropi izmijenila zbog promjena u odnosima Sjedinjenih Država i Evrope.

U intervjuu listu Neue Osnabrucker Zeitung, njemački predsjednik je upozorio da se promjene na strani Vašingtona ne tiču samo spoljne i carinske politike već i gledanja na zajedničku bezbjednost. Zato je apelovao na zemlje EU da se pobrinu za „jačanje evropskog segmenta NATO“.

Reagujući i na ovo, Donald Tramp je rekao da je Njemačka „pod potpunom kontrolom“ Rusije i da je zarobljenik Rusije zbog projekta gasovoda Severni tok-2.

Američki predsjednik je za vreme doručka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom negodovao ukazujući da SAD štite Njemačku a da ona zaključuje energetske dogovore s Rusijom.

Gasovod Sjeverni tok-2 udvostručiće količinu gasa koju Rusija direktno isporučuje Njemačkoj, zaobilazeći tranzitne zemlje poput Ukrajine. SAD i neke članice EU protive se projektu gasovoda.

„Mi treba da vas štitimo od Rusa a vi pravite dogovore s Rusijom“, ponovo je Tramp poručio Angeli Merkel, Štajnmajeru i ostalima u Berlinu.

Pa naveo: „Njemačka plaća milijarde dolara godišnje Rusiji, a mi je štitimo od Rusije. Oni čak grade novi gasovod da bi nove milijarde dolara plaćali Rusiji. To je apsolutno neprihvatljivo“.

Trampu nije bilo ispod nivoa ni da ukaže da je bivši njemački kancelar Gerhard Šreder član uprave Gazproma. Čak je i dodao:

„To Njemačka nije smjela da dozvoli. Rusija potpuno kontroliše „emačku. Recite: da li je to prihvatljivo?!“

Završni Trampov akord zvučao je ovako:

„Njemačka plaća u NATO tek nešto preko 1 odsto svog BDP, a mi u alijansu ulivao ogroman novac. Stvari tako stoje mnogo godina i ni jedan predsjednik SAD nije ništa činio da se to promijeni. Smatram da je to veoma nepravedno prema američkim poreskim obveznicima, pogotovo što je Njemačka bogata zemlja“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar