Свијет

Трамп објавио да је већ реализовао предизборно обећање да ће Америку учинити опет великом

„ПОГЛЕДАЈТЕ БЕРЗЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ РАДНА МЕСТА И ОРУЖАНЕ СНАГЕ – СВУДА БИЉЕЖИМО РЕКОРДЕ“
  • За језик га „повукао“ један од политичких противника – гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо који је изјавио: „Није Америка никада била баш велика“. Трамп је његове ријечи назвао „глупом изјавом“, а водитељка телеканала  Fox News Ејнсли Ерхарт – имајући у виду Куомово јапанско поријекло – у заносу је изговорила да су САД „побједиле комунистички Јапан“

ДОНАЛД Трамп је објавио да је већ реализовао своје предизборно обећање да ће Америку учинити поново великом.

Притиом је нагласио: „Чак мало више великом него што сам рачунао да ћу успјети за годину и по на положају предсједника Сједињених Дражава“.

За пример је навео: раст индекса на америчким берзама, смањење незапослености и јачање Оружаних снага.

Трампа је „повукао за језик“ један од његових политичких противника. Гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо који је изјавио да САД  и нису  нека велика земља јер су у њима жене и даље изложене дискриминацији“. Још је додао:

„Није Америка никада била баш велика“.

Трамп му је узвратио ријечима:

„Куомо је себи дозволио уистину глупу изјаву да Америци фали величине. Ја сам Америку опет учинио великом. Погледајте само на тржиште, на радна места, на Оружане снаге. Свуда постављамо рекорде, а биће још боље!“

За Куома и наведену његову тврдњу везано је и омањивање водитељке телеканала  Fox News – Ејнсли Ерхарт – која је, имајући у виду Куомово јапанско поријекла, дозволила себи да изговори да су САД „побједиле комунистички Јапан“.

Независно од овога, Трамп је – како је открио вд помоћника државног секретара за Блиски Исток Дејвид Сатерфилд – обавјестио руског лидера Владимира Путина да ће америчке трупе остати у Сирији „све до коначног разбијања Исламске државе“.

Додао је да САД са Русијом поводом Сирије имају „широке контакте“. И политичке и војне – на нивоу начелника генералштабова Џозефа Данфорда и Валерија Герасимова.

Саопштио је да је Џејмс Џефри именаован за специјалног представника САД за Сирију и да ће он у том својству дјеловати као савјетник државног секретара Мајкла Помпеа.

Трампова администрација је, иначе, одлучила да више не финансира „пројекте за стабилизацију Сирије“.

Саопштила је да ће 200 милиона долара – првобитно намијењене за то – преусмјерити „у друге приоритете“.

Ово значи да Вашингтон смањује финансирање антиасадовских банди. Међутим, оне ће имати новца као и досад јер је Вашингтон обезбједио да им само Саудијска Арабија додатно упути 100 милиона долара.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар