Свијет

Трамп пристао на постепену денуклеаризацију С. Кореје, али сматра да је то историјски успех

НАРЕДИО ДА СЕ ОДМАХ УКИНЕ „300 ПОЗИЦИЈА“ САНКЦИЈА – КИМА НАЗВАО ВЕОМА ТАЛЕНТОВАНИМ
  • Након потписивања „историјског документа“ изјавио: „Да сам оставио на снази све санкције – то би било непоштовање свега што смо данас постигли. А постигли смо много и ја због тога 25 сати нисам спавао. Нисам направио никакве једностране уступке. Уосталом, САД ће бити у добитку јер ће имати велике уштеде на војним вежбама са Јужном Корејом“
  • Пјонгјанг се документом обавезао на „потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва“. Не помиње се, међутим, „потпуна, провjерљива и неповратна денуклеаризација“ на којој су САД инсистирале прије Сингапура. Трамп је пристао на уопштенију формулацију. „Предсједник Трамп се обавезује да ће пружити безбједносне гаранције Сјеверној Кореји“, наводи се у тексту
  • И Ким Џонг УН је потписани документ назвао „историјским“. Додао је да ће „свијет видјети велику промјену“ и да су он и Трамп ријешили да „оставе прошлост иза себе“. Трамп је објавио да ће се он и Ким „често састајати“ и поновио спремност да се сретну и у Вашингтону

ДОГОДИЛО се очекивано и најављивано: Доналд Трамп и Ким Џонг Ун потписали су у Сингапуру `историјски документ`који отвара врата денуклеаризацији Корејског полуострва.

Њихов разговор у четири ока и на нивоу државних делегација укупно је трајао око четири сата.

Садржај документа није објављен, а Трамп је рекао да је „доста свеобухватан“ и „врло важан“.

Објавио је да је наредио укидање око 300 позиција америчких санкција уведених против Сјеверне Кореје.Истакао је да то не сматра никаквим „америчким попуштањем“ и наставио:

„Да сам оставио на снази све санкције – то би било непоштовање свега што смо данас постигли. А постигли смо много и ја због тога 25 сати нисам спавао. Нисам направио никакве једностране уступке. Уосталом, САД ће бити у добитку јер ће имати велике уштеде на војним вјежбама са Јужном Корејом“.

Трамп је приликом потписивања тог документа изјавио да је имао „фантастичан сусрет“ с Кимом и да би га „апслолутно позвао у Бијелу кућу“.

Нагласио је да су њих двојица „успоставили врло специјалну везу“ и да ће процес денуклеаризације Северне Кореје почети „врло брзо“.

Ким је додао да ће „свијет видјети велику промјену“ и да су он и Трамп ријешили да „оставе прошлост иза себе“.

И сјевернокорејски предсједник је потписани документ назвао „историјским“.

Трамп је објавио да ће се он и Ким „често састајати“, оцијенивши да је он „врло вриједан и паметан преговарач за свој народ“.

Додао је да је Ким и „веома талентован човјек“ и да „јако воли своју земљу“.

Пјонгјанг се документом обавезао на „потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва“.

Не помиње се, међутим, „потпуна, провјерљива и неповратна денуклеаризација“ на којој су САД инсистирале прије Сингапура. Трамп је пристао на уопштенију формулацију.

„Предсједник Трамп се обавезује да ће пружити безбједносне гаранције „Сјеверној Кореји, наводи се у тексту.

Наводи се и да се двије стране обавезују да успоставе нове односе САД и Сјеверне Кореје „у складу са жељом двије земље да обезбиједе мир и просперитет“.

Договорено је и да амерички државни секретар Мајк Помпео и високи сјевернокорејски званичник наставе разговоре што је прије могуће.

Сјевернокорејски лидер је већ напустио мало острво код Сингапура гдје се састао са Трампом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар