Svijet

Tramp pristao na postepenu denuklearizaciju S. Koreje, ali smatra da je to istorijski uspeh

NAREDIO DA SE ODMAH UKINE „300 POZICIJA“ SANKCIJA – KIMA NAZVAO VEOMA TALENTOVANIM
  • Nakon potpisivanja „istorijskog dokumenta“ izjavio: „Da sam ostavio na snazi sve sankcije – to bi bilo nepoštovanje svega što smo danas postigli. A postigli smo mnogo i ja zbog toga 25 sati nisam spavao. Nisam napravio nikakve jednostrane ustupke. Uostalom, SAD će biti u dobitku jer će imati velike uštede na vojnim vežbama sa Južnom Korejom“
  • Pjongjang se dokumentom obavezao na „potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“. Ne pominje se, međutim, „potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija“ na kojoj su SAD insistirale prije Singapura. Tramp je pristao na uopšteniju formulaciju. „Predsjednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji“, navodi se u tekstu
  • I Kim Džong UN je potpisani dokument nazvao „istorijskim“. Dodao je da će „svijet vidjeti veliku promjenu“ i da su on i Tramp riješili da „ostave prošlost iza sebe“. Tramp je objavio da će se on i Kim „često sastajati“ i ponovio spremnost da se sretnu i u Vašingtonu

DOGODILO se očekivano i najavljivano: Donald Tramp i Kim Džong Un potpisali su u Singapuru `istorijski dokument`koji otvara vrata denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Njihov razgovor u četiri oka i na nivou državnih delegacija ukupno je trajao oko četiri sata.

Sadržaj dokumenta nije objavljen, a Tramp je rekao da je „dosta sveobuhvatan“ i „vrlo važan“.

Objavio je da je naredio ukidanje oko 300 pozicija američkih sankcija uvedenih protiv Sjeverne Koreje.Istakao je da to ne smatra nikakvim „američkim popuštanjem“ i nastavio:

„Da sam ostavio na snazi sve sankcije – to bi bilo nepoštovanje svega što smo danas postigli. A postigli smo mnogo i ja zbog toga 25 sati nisam spavao. Nisam napravio nikakve jednostrane ustupke. Uostalom, SAD će biti u dobitku jer će imati velike uštede na vojnim vježbama sa Južnom Korejom“.

Tramp je prilikom potpisivanja tog dokumenta izjavio da je imao „fantastičan susret“ s Kimom i da bi ga „apslolutno pozvao u Bijelu kuću“.

Naglasio je da su njih dvojica „uspostavili vrlo specijalnu vezu“ i da će proces denuklearizacije Severne Koreje početi „vrlo brzo“.

Kim je dodao da će „svijet vidjeti veliku promjenu“ i da su on i Tramp riješili da „ostave prošlost iza sebe“.

I sjevernokorejski predsjednik je potpisani dokument nazvao „istorijskim“.

Tramp je objavio da će se on i Kim „često sastajati“, ocijenivši da je on „vrlo vrijedan i pametan pregovarač za svoj narod“.

Dodao je da je Kim i „veoma talentovan čovjek“ i da „jako voli svoju zemlju“.

Pjongjang se dokumentom obavezao na „potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“.

Ne pominje se, međutim, „potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija“ na kojoj su SAD insistirale prije Singapura. Tramp je pristao na uopšteniju formulaciju.

„Predsjednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbjednosne garancije „Sjevernoj Koreji, navodi se u tekstu.

Navodi se i da se dvije strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Sjeverne Koreje „u skladu sa željom dvije zemlje da obezbijede mir i prosperitet“.

Dogovoreno je i da američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki sjevernokorejski zvaničnik nastave razgovore što je prije moguće.

Sjevernokorejski lider je već napustio malo ostrvo kod Singapura gdje se sastao sa Trampom.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar