Svijet

Tramp priznaje Amerikancima da su kongresni izbori – referendum o njemu i njegovom kursu

OBAMA AGITUJE ZA DEMOKRATE I UPOZORAVA BIRAČE DA JE AMERIKA NA RASKRŠĆU
  • Na mitingu u Montani Amerikncima je ovako opisao između čega će se 6. novembra birati: „Republikanski Kongres znači više radnih mjesta i manje kriminala. Demokratski Kongres znači više kriminala i manje radnih mjesta, to je vrlo jednostavno. Ništa prostije od toga“
  • Melanija TRAMP optužila demokrate i opozicione medije da blate i lažno optužuju njenog muža i pozvala Amerikance da im glasanjem 6. novembra pokažu koliko nisu u pravu

DONALD Tramp i njegov prethodnik u Bijeloj kući Barak Obama indirektno se sukobljavaju ovog vikenda uoči kongresnih izbora koji će se održati 6. novembra a odlučiće –ko će do novih predsjedničkih izbora, u novembru 2020-te, kontrolisati gornji i donji dom Kongresa SAD.

Tramp je ponovio pristalicama da za naredne predsjedničke izbore već ima slogan „Sačuvajmo veličinu Amerike“, naglasivši da je to je logičan nastavak slogana „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ sa kojim je 2016. godine pobijedio Hilari Klinton.

Tramp vodi kampanju oko dvije glavne teme, dobrog ekonomskog stanja zemlje i borbe protiv ilegalne imigracije koju on vezuje za nesigurnost.

Na mitingu podrške republikanskim kandidatima u mjestu Belgrejd u američkoj državi Montani rekao je i ovo:

„Imigracioni program demokrata je da dovedu trgovinu drogom, trgovinu ljudima i kriminalne kartele. Oni hoće da Amerika postane gigantsko utočište za članove bandi“.

Upozorio je stanovnike te ruralne države da će morati da zaključavaju vrata i prozore u slučaju pobjede demokrata.

Već nedjeljama Tramp na predizbornim skupovima govori o prijetnji koju predstavljaju karavani od nekoliko hiljada migranata iz centralne Amerike, koji se sada kreću preko Meksika ka granici s SAD, gdje su upućene hiljade američkih vojnika.

Amerikncima je ovako opisao između čega će se 6. novembra birati:

„Republikanski Kongres znači više radnih mjesta i manje kriminala. Demokratski Kongres znači više kriminala i manje radnih mjesta, to je vrlo jednostavno. Ništa prostije od toga“.

Obama je nastupio na predizbornom skupu u američkoj državi Džordžiji, gdje je došao da podrži kandidatkinju Stejsi Ejbrams koja bi mogla da postane prva crna guvernerka te južne države.

„Ja sam ovdje iz prostog razloga da tražim od vas da idete da glasate. Posljedice neglasanja su velike jer je Amerika na raskršću. Vrijednosti naše zemlje su u pitanju“, rekao je Obama.

Tramp je na svom skupu bez navođenja Obaminog imena samo poručio glasačima da drugi pokušavaju da ih zastraše svakom vrstom užasa.

Barak Obama i Donald Tramp ponovo će danas nastupati na novim mitinzima.

Suprotno držanju svojih prethodnika, sam Tramp jasno govori da su ovi kongresni izbori referendum o njemu.

Tramp je, inače, poslije tog mitinga preko Tvitera optužio demokratu Džoa Donelija iz Indijane, koji se bori za novi senatorski mandat, da pokušava da „ukrade izbore pomoću reklame na Fejsbuku“ i naveo:

„Priča se da Doneli plaća rklamu na Fejsbuku za svog takozvanog konkurenta iz Libertarijanske partije. Nije li to Donelijev pokušaj da ukrade izbore? Zar to nije ono što je činila Rusija?“

Za 435 mesta Predstavničkog doma trka je zapravo koncentrisana na oko 60 okruga pošto su ostali prilično čvrsto opredijeljeni za jednu ili drugu partiju.

Što se tiče gornjeg doma Kongresa, Senata, u igri je 35 od 100 mjesta, za koja se bira na mandat od šest godina. Kalendar je tako pao da se glasa uglavnom u konzervativnim oblastima, što daje demokratama manje šanse da osvoje mandate.

Više od 32 miliona glasača već je glasalo u ranom glasanju koje je omogućeno poštom ili lično u većini američkih država.

To je 20 odsto više nego što je glasalo u prevremenom glasanju na izborima 2014. godine.

U sve su se uključili i Melanija Tramp i potpredsjednik SAD Majk Pens.

Trampova supruga je optužial demokrate i opozicione medije da diskredituju aktuelnog šefa države i pozvala Amerikance da im glasanjem pokažu – koliko nisu u pravu.

Naglasila je da „protiv Donalda koriste lažne optužbe i lažne novosti, stvarajući privid da on nema podršku birača“.

A ona im je poručila: „Pred nama je bitka koju moramo zajedno dobiti“.

Pens je iznio vlastitu prognozu da će republikanci u Predstavničkom domu i poslije ovih izbora zadržati većinu, a u Senatu SAD je još i povećati.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar