Svijet

Tramp: Protiv Irana ne moramo ratovati, već uzmiče – dovoljne su ekonomske sankcije

OBISTINILO SE DA MU U IZBORNOJ GODINI NIJE POTREBAN RAT SA DOBRO NAORUŽANOM ZEMLJOM
  • Naglasivši da među Amerikancima nije bilo ni ranjenih za vrijeme iranskog napada, a da je vojnim objektima nanijeta „minimalčna šteta“, saopštio je da će Sjedinjene Države nastaviti da rade „na mogućim varijantama odgovora Iranu“
  • Tramp je – da sve bude još `ljepše upakovano` – ocijenio da je u posljednjim odmjeravanjima snaga „Iran izgubio protiv SAD“ i da je „natjeran na povlačenje“. A to je, dakako, „dobro za cio svijet“
  • Predsjednik SAD nije ni pomenuo da su Pentagon o napadu Iranci – prije njegovog početka – obavijestili preko vlade Iraka i njegovog vojnog vrha. Takođe: nije ni pokušao da objasni zbog čega napadnute baze nisu imale PVO-zaštitu

DONALD Tramp se obratio Amerikancima povodom iranskih raketnih udara po avio-bazi SAD u Iraku „Ajn al-Asad“ i faktički objavio da rata sa Iranom neće biti.

Ovo se moglo očekivati bar iz dva razloga:  pred američkim liderom su u novembru predsjednički izbori, pa mu veliki rat sa dobro naoružanim protivnikom i sa 80 miliona stanovnika nimalo nije potreban, a Teheran je faktički izveo „kompromisni raketni napad“ jer je o njemu preko Bagdada unaprijed upozorio Pentagon .

Predsjednik SAD je obznanio da njegova administracija i dalje „neće težiti eskalaciji sa Iranom“.

Naravno, nije mogao da kaže i obeća samo to. I zbog izborne godine i rvanja sa `dubokom državom` kojem se još ne vidi kraj.

Naglasivši da među Amerikancima nije bilo ni ranjenih za vrijeme iranskog napada, a da je vojnim objektima nanijeta „minimalčna šteta“, saopštio je da će Sjedinjene Države nastaviti da rade „na mogućim varijantama odgovora Iranu“.

U nastavku je istakao da će protiv Irana biti odmah uvedene nove „surove ekonomske sankcije“ jer se već pokazalo da su efikasnije od oružja i klasične vojne sile.

Treće obećanje je bilo: nastavićemo da Iran držimo pod stalnim i sve jačim pritiskom.

Tramp je – da sve bude još `ljepše upakovano` – ocijenio da je u posljednjim odmjeravanjima snaga „Iran izgubio protiv SAD“ i da je „natjeran na povlačenje“. A to je, dakako, „dobro za cio svijet“.

I nastavio: „Dok sam ja predsjednik SAD – Iranu neće biti dozvoljeno da ovlada atomskim naoružanjem“.

Trampa je u obraćanju sunarodnicima iz Bijele kuće naveo da je povodom iranskog napada svoj posao „odlično odradio“ američki sistem za upozoravanje na raketne napade.

Naravno, nije ni pomenuo da su Pentagon o tom napadu Iranci – prije njegovog početka – obavijestili preko vlade Iraka i njegovog vojnog vrha.       

Nije ni pokušao da objasni zbog čega napadnute baze nisu imale PVO-zaštitu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar