Свијет

Трамп: Русија треба да се врати у G8 – свиђало се то некоме или не!

ТУСК СЕ ОДМАХ У ИМЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УСПРОТИВИО ПОВРАТКУ РУСИЈЕ У ЗАПАДНИ КЛУБ
  • „Русија треба да се врати јер морамо управљати свијетом. Постоји G7, која је раније била G8 док није истјерала Русију, али она сада мора вратити Русију јер нам је Русија потребна за преговарачким столом“
  • Предсједник Савјета ЕУ Доналд ТУСК изјавио и да Трампова дејства могу бити “први сигнали распада западне политичке заједнице“
  • Трампово инсистирање на повратку Русије у директној је супротности са амбицијом званичног Лондона да иницира формирање „групе за брза реаговања ради разоткривања преступних дејстава Русије – сајбер-напада или убистава“.
  • `Процурило` је да Емануел Макрон неће на самиту у Канади потписати завршни документ ако САД не пођу на уступке поводом царина на европски челик и алуминијум. Односно: да је могуће да тај документ потпишу сви осим Трампа
  • Усред западног нимало породичног окршаја, Си Ђинпинг је Путина одликовао Орденом Притатељства Кине, као првог странца који га је добио. Притом је указао  да је Путин након 2000-те чак 19 пута посјетио Кину и додао: „Њега у Кини најбоље знају и највише поштују. Предсједник Путин је за мене најбољи и најближи пријатељ“

АМЕРИЧКА агенција Bloomberg објавила је да Доналд Трамп изјавио да Русија треба да се врати у „Велику осморку“ (G8).

Предсједник САД притом је нагласио и прецизирао:

„Свиђало се то некоме или не свиђало – а можда и није коректно политички овако говорити – али Русија треба да се врати јер морамо управљати свијетом. Постоји G7, која је раније била G8 док није истјерала Русију, али она сада мора вратити Русију јер нам је Русија потребна за преговарачким столом“.

Амерички лидер је у наставку – имајући у виду наредни самит G7, на којем ће бити у мањини – додатно указао:

„Русија треба да буде и на том нашем сусрету. Због чега држимо тај скуп ако на њему нема Русије? Ја ћу препоручити повратак „Велике осморке“. То зависи од њих, али Русија мора бити на том самиту, мора бити његов дио“.

Кремљ је претходних дана оцијенио да се актуелност и значај G8 смањују, а да расте значај G20 у којем Русија активно учествује.

Како се и могло очекивати, у Европи су неки Трампову иницијативу одмах дочекали `на нож`.

Предсједник Савјета ЕУ – Пољак Доналд Туск – изјавио је да G7 не треба поново ширити, односно – да Русију не треба враћати.

Рекао је: „Много је шпекулација G7. Неки говоре и о G6 плус један, и о `минус један`. Али, седмица је добро изабрана бројка, у сваком случају је добра у нашој култури“.

Туск је претходно изјавио да Трампова дејства могу бити „први сигнали распада западне политичке заједнице“.

Све се ово догодило у вријеме када се унутар „Велике седморке“ нагомилало много унурашњих (западних) скандала.

Дошло је дотле да се отворено `набацује` да завршни документ G7 може бити и без Трамповог потписа.

Да ли случајно или не сасвим случајно, у вријеме када посвађани западњаци буду држали самит G7 у Канади, Владимир Путин ће бити у Кини. У томе има, у најамању руку, симболике.

Самит у Канади може додатно погоршати односе међу четири европске, двије сјеверноамеричке и једне азијске земље, а Путин и Си Ђинпинг свијету опет продемонстрирају пуно разумијевање својих земаља,.

Није претјеривање. Трамп је одлучио да избјегне лични сусрет са Терезом Меј јер сматра да она тежи да Британији обезбиједи корист у односима са САД.

Трампово инсистирање на повратку Русије у директној је супротности са амбицијом званичног Лондона да иницира формирање „групе за брза реаговања ради разоткривања преступних дејстава Русије – сајбер-напада или убистава“.

Неки експерти сматрају да Трамп `окреће ћурак` зато што је схватио  да многи у ЕУ критикују америчког лидера да би помогли његовим противницима у естаблишменту САД да га оборе.

Трамп је индиректно одреаговао и на указивање француског предсједника Емануела Макрона да је тржиште осталих шест држава чланица G7 веће од америчког, са полупријетећом поруком да то у Вашингтону не треба да заборављају.

Убрзо потом је `процурило` да Макрон неће на самиту у Канади потписати завршни документ ако САД не пођу на уступке поводом царина на европски челик и алуминијум. Односно: да је могуће да тај документ потпишу сви осим Трампа,

Усред овог западног привидно породичног окршаја, Си је Путина одликовао Орденом Пријатељства Кине.

Руски лидер је први странац који је добио овај орден, а Си је тим поводом рекао да је Путин лидер свјетске силе са глобалним утицајем и утемељивач данашњих кинеско-руских односа. Указао је да је Путин након 2000-те чак 19 пута посјетио Кину и додао:

„Њега у Кини најбоље знају и највише поштују. Предсједник Путин је за мене најбољи и најближи пријатељ“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар