Одабрано Свијет

Трамп у Невади објавио да се САД враћају производњи ракета малог и средњег домета

ОПТУЖИО РУСИЈУ ДА КРШИ СПОРАЗУМ О ТИМ РАКЕТАМА И НАЈАВИО ИСТУПАЊЕ ИЗ ЊЕГА
  • Рекао уочи наступа пред својим присталицама: „Намјеравамо да раскинемо тај споразум. Намјеравамо да иступимо из њега. Ми морамо производити такво оружје. Русија крши тај споразум и то – већ много година. Не знам због чега предсједник Обама није о томе отворио преговоре или иступуио из тог споразума“
  • Министарство иностраних послова РФ – реагујући на Трампову изјаву у Невади – преко свог неименованог високог функционера навело да Вашингтон „већ дуго иде ка раскиду споразума“ и да иза тога стоји амерички сан о монополарном свијету са  доминацијом САД
  • Руски сенатор Алексеј Пушков назвао је најављени излазак САД из споразума њиховим „другим моћним ударом по цијелом систему стратешке стабилности у свијету“. Први је било америчко иступање из споразума о противракетној одбрани

ДОНАЛД Трамп је објавио да ће САД иступити из Споразума о ликвидацији ракета малог и средњег домета који су Вашингтон и Москва потписали 1987-ме.

Прес-служба Бијеле куће је објавила да је – пред почетак наступа пред својим присталицама у Невади – поводом једног новинарског питања рекао:

„Намјеравамо да раскинемо тај споразум. Намјеравамо да иступимо из њега“.

Још објаснио, додавши: „Ми морамо производити такво оружје (ракете малог и средњег домета). Русија крши тај споразум и то – већ много година. Не знам због чега предсједник Обама није о томе отворио преговоре или иступуио из тог споразума“.

Како је објавио The New York Times, Владимира Путина и државни врх Русије ће о овој Трамповој намери обавијестити његов помоћник за националну безбједност Џон Болтон.

САД су 2014-те Русију први пут оптужиле да крши овај споразум. Чиниле су то повремено и касније, све до јуче, а Москва је то сваки пут категорички одбацивала и тражила – доказе.

Стејт департман је још у децембру прошле године најавио могућност повратка производњи ракета малог и средњег домета.

Сам споразум био је потписан 8. децембра 1987-ме у вријеме посјете Вашингтону совјетског лидера Михаила Горбачова. Њиме су биле забрањене све ракете домета од 500 до 1000 километара и од 1000 до 5500 километара, укључујући совјетске Р-12 и Р-14 које су се 1962-ге биле појавиле на Куби.

Све захтјеве из споразума су обе земље поотпуно реализовале до маја 1991-ве.

СССР је уништио 1752 балистичке и крстареће ракете копненог базирања, а САД – 859.

Споразум је потписан као „трајан“, али су обе стране задржале право да из њега иступе ако за то обезбиједе убједљиве доказе.

Министарство иностраних послова РФ – реагујући на Трампову изјаву у Невади – преко свог неименованог високог функционера навело је да Вашингтон „већ дуго иде ка раскиду споразума“ и да иза тога стоји амерички сан о монополарном свијету са  доминацијом САД.

Још је указало: „САД  се већ дуже држе курса  срачунатог на иступање из међународних споразума који их стављају у једнаке услове са партнерима и чине рањивом њихову концепцију властите изузетности. Али, да ли ће Сједињене Државе иступањем из споразума остварити свој сан о монополарном свијету? Неће“.

Иначе, шеф руске дипломатије – Сергеј Лавров – недавно је изјавио да Москва има за САД „озбиљна питања поводом њиховог поштовања неких одредби споразума“.

Руски сенатор Алексеј Пушков назвао је најављени излазак САД из споразума њиховим „другим моћним ударом по цијелом систему стратешке стабилности у свијету“. Први је било америчко иступање из споразума о противракетној одбрани.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар