Свијет

Трамп `ватрогасно` шаље у Турску и на Блиски исток Пенса и Помпеа

ЕРДОГАН ВЕЋ ПОРУЧИО ВАШИНГТОНУ ДА ГА САНКЦИЈЕ САД НИМАЛО НЕ БРИНУ

Мајк Помпео и Доналд Трамп

  • Бела кућа објавила да је њихов задатак да зауставе турску војну интервенцију у Сирији и да започну преговоре са курдским снагама“, а Мајк ПЕНС је задатак додатно прецизирао: „Он (Трамп) ми је поверио да предводим делегацију. Кренућемо најбрже што је могуће да бисмо издејствовали прекид ватре и тражење преговорног излаза из ситуације“
  • Становници Манбиџа и градића Даад поздравили улазак сиријске армије и руске војне полиције

ВАШИНГТОНУ на Блиском истоку ништа више не иде како је планирао.

Турска све више иде својим путем. Не само у Сирији. Зато је Доналд Трамп отпремио у Анкару потпредседнка САД Мајка Пенса и државног секретара Мајка Помпеа.

Овај двојац је Трампова „ватрогасна бригада“. Пенс и Помео изван САД  никад досад нису дејствовали заједно.

Бела кућа је објавила да је њихов задатак да зауставе турску војну интервенцију у Сирији и да започну преговоре са курдским снагама“.

Пенс је задатак додатно прецизирао:

„Он (Трамп) ми је поверио да предводим делегацију. Кренућемо најбрже што је могуће да бисмо издејствовали прекид ватре и тражење преговорног излаза из ситуације“.

По његовим речима, Трамп је „веома забринут због ситуације у региону“.

Други човек Америке је посебно нагласио да Трамп није Турској дао дозволу да започне војну операцију на северу Сирије када је објављивао да ће се америчке трупе повући из те земље.

Пенс и Помпео ће се највероватније срести и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, али је шта ће успети да ураде.

Ердоган је изјавио да га уопште не брину санкције које су САД увеле против његове земље, укључујући министарства одбране и енергетике.

Још је додао: „Курдске снаге великом брзином ггубе позиције. Наш задатак је да терористе одбацимо 32 километра од своје државне границе. Ми нисмо против повратска сиријске армије на север земље, али инсистирамо на одласку одатле свих терористичких формација“.

Ердоган није помињао никакве локације на северу, али је чињеница да је сиријска армија – притом, заједно мса руском војном полицијом – ушла у велики и важни град Манбиџ који се неколико година налазио у `америчкој окупационој зони, а под контролом курдских снага.

Сиријци и руска војна полиција одмах су усели заједнико патролирање и око града и у њему.

Курдски одреди одмах су напустили Манбиџ. А за њим и градић Даад.

Становници оба места поздравили су улазак сиријске армије и руских војних полицајаца.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/tramp-vatrogasno-salje-u-tursku-i-na-bliski-istok-pensa-i-pompea

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар