Svijet

Tramp zatražio od Sirije, Rusije i Irana da ne započinju „operaciju Idlib“

TERORISTI I POBUNJENICI U TOJ PROVINCIJI IMAJU POD ORUŽJEM DESET KOMPLETNIH DIVIZIJA
  • Ako uspješno izvede „operaciju Idlib“ – Asad je, zajedno sa Rusijom i Iranom, potpuni pobjednik u sirijskom ratu u kojem je protiv sebe imao i američko-britanski blok i muslimanske „zalivske monarhije“. Nekoliko godina – i Tursku. Povrh svega, rat u Idlibu izgubiće američki štićenici
  • Nezvanično, vladine snage prvo će krenuti na grad Džisr-aš-Šugur i ravnicu Al-Gab, koji se nalaze na zapadu provincije Idlib. Potom bi „na nišan“ došli gradovi Latamina, Han-Šejhun i Maret-an-Numan
  • Grad Idlib, sa svojih oko 100.000 stanovnika, već je u polukotlu. Čim sirijska armija zauzme Sarakib (na istoku) i Džisr-aš-Šugur (na zapadu) – položaj Idliba biće beznadežan

SIRIJSKI predsjednik Bašar Asad neka ne napada suludo provinciju Idlib – poručio je Damasku Donald Tramp.

Povodom Idliba se američki lider obratio i Rusiji i Iranu, riječima:

„Učešće u toj potencijalnoj ljudskoj tragediji biće ozbiljna humanitarna greška. Mogu poginuti stotine hiljada ljudi. Ne dozvolite da se to dogodi“.

Tramp se nije uznemirio tek tako.

Ako uspješno izvede „operaciju Idlib“ – Asad je, zajedno sa Rusijom i Iranom, potpuni pobjednik u sirijskom ratu u kojem je protiv sebe imao i američko-britanski blok i muslimanske „zalivske monarhije“. Nekoliko godina – i Tursku.

Povrh svega, rat u Idlibu izgubiće američki štićenici.

Sirijski ministar odbrane, Ali, Ajub,  izjavio je da će Damask povratiti Idlib –bilo vojnom operacijom, bilo pomoću niza sporazuma  o trampi – amnestija za polaganje oružja.

Ajub je otkrio da vladine snage spremaju ofanzivu na Idlib i da će „plan za prvu fazu operacije biti gotov za koji dan“.

Nezvanično, vladine snage prvo će krenuti na grad Džisr-aš-Šugur i ravnicu Al-Gab, koji se nalaze na zapadu provincije Idlib.

Potom bi „na nišan“ došli gradovi Latamina, Han-Šejhun i Maret-an-Numan.

Sirijska armija bi vraćanjem pobrojanih gradova ponovo uspostavila ko ntrolu nad automobilskim magistralama koje povezuju Alep sa Hamom i Latakijom.

Vojni vrh u Damasku naredio je prebacivanje svojih najboljih jedinica na „sjeverni front“ čim je lividirao „južni“ na sirijskom dijelu Golanske visoravni i uz granicu sa Jordanom.

Elitna specijalna jedinica „Tigrovi“, kojom komanduje general Suhejl, prebačena je iz doline Jarmuka u okolini Džisr-aš-Šugura još prije mjesec dana.

Dolini Al-Gab prethodnih dana je primaknuta Sedma divizija.

Paralelno je u zonu oko planine Džebel Turkman usmjerena Četvrta mehanizovana divizija.

Pretpostavke za ofanzivu na Idlib bile su stvorene još u februaru ove godine. Onoga momenta kada je sirijska regularna armija povratila kontrolu nad gradovima Abu-Duhur (i njegovim aerodromom) i Mušarif, a Sarakibu se primakla na samo 15 kilometara.

U neku ruku, grad Idlib, sa svojih oko 100.000 stanovnika, već je u polukotlu. Čim sirijska armija zauzme Sarakib (na istoku) i Džisr-aš-Šugur (na zapadu) – položaj Idliba biće beznadežan.

Dolinom Al-Gab već mogu da prođu tenkovi sirijskog Petog jurišnog korpusa i pomenute Četvrte mehanizovane divizije.

„Operacija Idlib“ neće, međutim, uopšte  biti `laka šetnja`.

U provinciji Idlib teroristi i pobunjenici imaju 35-50 hiljada ljudi pod oružjem! A to je – cijelih deset divizija, sa 300-400 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Takvu armiju nemaju sve evropske države.

Neki vojni znalci sirijskog rata pretpostavljaju da će Asadova armija krenuti u nekoliko istovremenih napada, a potom protivniku taktički ponuditi pregovore i pomenutu trampu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar