Свијет

У Минеаполису траје мали грађански рат, Пентагон држи у приправности војну полицију и цијеле јединице

У ГРАДУ УБИЈЕНОГ ЏОРЏА ФЛОЈДА НАЦИОНАЛНА ГАРДА, „ХАМЕРИ“, ПЕТАРДЕ, ПОЖАРИ, СУЗАВАЦ...
  • Припадници гарде сузавцем једва одбили демонстранте од пете полицијске станице чије би паљење угрозило и оближњу бензинску пумпу. У близини станице већ горе најмање три стамбене зграде, локална пошта и филијала банке  Wells Fargo
  • У Детроиту убијен 19-годишњи демонстрант. У Атланти млађа кћерка Мартина Лутера Кинга позвала на ненасилну борбу против зла. И Бијела кућа је чак накратко била под блокадом, опкољена демонстрантима који су узвикивали „Нема мира без правде“
  • Дерек Шовен, полицајац који се види на снимку који обишао свијет како клечи Флојду на врату док га овај панично упозорава да не може да дише, ухапшен је под оптужбом за ненамјерно убиствo тог ненаоружаног Афроамериканца

ШИРОМ Сједињених Држава настављени су протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису.

Одржане су демонстрације гњевних грађана у самом Минеаполису, гдје је већ распоређена Национална гарда и уведено привремено ванредно стање са полицијским часом.

Припадници гарде су сузавцем једва одбили демонстранте од пете полицијске станице чије би паљење угрозило и оближњу бензинску пумпу.

У близини станице већ горе најмање три стамбене зграде, локална пошта и филијала банке  Wells Fargo.

Гардисти и полиција су полукружно испред станице поставили „Хамере“ и упозоравају демонстранте да ће – крену ли даље – доћи у сукоб са законом.

Мали грађански рат у том граду траје већ трећи дан.

Млади Афроамериканац Пол Шерман (25) казао је окупљеним суграђанима да су свима потребне промјене.

Треба нам и мир. Наши родитељи не могу више да поднесу непрекидна убијања своје дјеце“, поручио је Шерман.

Пентагон је војну полицију и Минеаполису и још неке јединице ставио у стање приправности.

Доналд Трамп је од америчког секретара за одбрану Марка Еспера затражио да војска помогне у „гушењу демострација у Минеаполису“.

Хиљаде и хиљаде људи изашле су на улице и у Чикагу, Албукерку, Фонтану, Сан Хосеу, Хјустону, Детроиту, Лос Анђелесу, Кентакију, Вашингтону, Атланти, Денверу, Коламбусу, Мемфису и Њујорку.

И Бијела кућа је чак накратко била под блокадом, опкољена демонстрантима који су узвикивали „Нема мира без правде“, а ситуација је била на ивици сукоба када су припадници полиције запријетили сузавцем једном дјечаку.

Велики број демонстраната окупио се и у Бруклину.

Многи су ухапшени и са лисицама на рукама угуравани у градске аутобусе паркиране дуж прометне Атлантик авеније, у којој је дошло до потпуног саобраћајног колапса.

Велики број људи демонстрирао је и на Менхетну, узвикујући „Не можемо да дишемо“ и тражећи да се полицијска бруталност заувијек стави ван закона.

У Атланти се демонстрантим обратила и кћерка Мартина Лутера Кинга.

Бернис Кинг (57), најмлађа Лутерова ћерка, рекла је и ово:

Обрачунајмо се са злом нашег времена на ненасилан начин!“

Упркос њеном апелу, у неколико наврата су протести у Атланти измакли контроли и постајали насилни и хаотични.

Горјела су и полицијска возила.

Прозори на згради дописништва CNN су поразбијани, а полиција је једва успјела да спријечи демонстрате да њега уђу.

Деветнаестогодишњи младић убијен је током протеста у Детроиту.

Дерек Шовен, полицајац који се види на снимку који обишао свијет како клечи Флојду на врату док га овај панично упозорава да не може да дише, ухапшен је под оптужбом за ненамјерно убиствo тог ненаоружаног Афроамериканца.

http://fakti.org/alter-america/u-mineapolisu-traje-mali-gadjanski-rat-demonstracije-od-njujorka-i-bele-kuce-do-los-andjelesa

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар