Свијет

У Сједињеним Државама успостављено очекивано двовлашће

ДЕМОКРАТЕ ДОШЛЕ У ПРИЛИКУ ДА ТРАЖЕ ОПОЗИВ ШЕФА ДРЖАВЕ И ПОНОВО ОТВОРЕ „РУСКУ ИСТРАГУ“
  • Републиканци су досад имали 51 представника у Сенату САД који има 100 чланова, а послије ових избора имаће 52. Демократе су у Представничком дому освојиле додатних 26 мјеста, а за већину су им била довољна 23
  • Доналд ТРАМП исход избора назвао „колосалним успјехом“ своје Републиканске партије
  • Америчка агенција АР: „Резултати су омогућили обема странама да однесу дјелимичну побједу, али су истакли изузетну усмјереност гласача у САД засновану на раси, полу и образовању. Републиканци су задржали снагу у конзервативним, руралним државама, док су демократе ушле у америчка предграђа“
  • Лист Detroit News објавио коментар под насловом „Признајмо поштено: ми једни друге мрзимо“: „Љевичари прогоне и блате десничаре, десничари – љевичаре. Они урлају, ми урламо такође. Кад се ствари отму контроли – психопата љевичар пуца на републиканце који тренирају бејзбол, а психопата десничар преко поште шаље демократама бомбе. Ето, такви смо ми. И бићемо овакви још дуго након што Трамп сиђе са власти. Није он промијенио Америку. Промијенио се сам карактер Америке“

АМЕРИЧКЕ демократе освојиле су – први пут од 2010. – већину у Представничком дому Конгреса САД. Тачно у складу са традиционалним „проклетством међуизбора“ – гласањем за цио састав доњег дома парламента и трећину Сената на половини мандата шефа државе.

Републиканци су досад имали 51 представника у Сенату САД  који има 100 чланова, а послије ових избора имаће 52.

Демократе су у Представничком дому освојиле додатних 26 места, а за већину су им била довољна 23.

У Сједињеним Државама је на тај начин успостављено двовлашће јер ће на једној страни бити Доналд Трамп са већином Републиканске партије у Сенату САД,  а на другој демократе у Представничком дому са могућностима да покрену процедуру импичмента и да затежу и блокирају намјере Бијеле куће поводом државног буџета.

Очекивано потпуно двовлашће успостављено је у Конгресу САД јер су републиканци чак повећали своју доминацију у Сенату. И, такав однос снага ће остати сигурно до 2020-те – до краја првог Трамповог мандата.

Демократе су тврдиле у предизборној кампањи да су међуизбори били референдум о прве двије године Трампове владавине. Међутим, амерички аналитичари у већини исход избора не сматрају исказивањем неповјерења Трампу и његовој администрацији.

Сам Трамп је преко Твитера резултате избора назвао „колосалним успјехом“ своје партије.

Заправо, амерички парламентаризам је ушао у нову фазу унутрашњег блокирања двије водеће партије.

Американци су донијели мјешовиту пресуду на првим изборима послије уласка Доналда Трампа у Белу кућу, наводи агенција Асошиејтед прес (АП).

„Резултати су омогућили објема странама да однесу дјелимичну побједу, али су истакли изузетну усмјереност гласача у САД засновану на раси, полу и образовању. Републиканци су задржали снагу у конзервативним, руралним државама, док су демократе ушле у америчка предграђа“, наводи АП.

Како наводи америчка агенција, више од 50 одсто бирача мисли да се САД не крећу у добром правцу док исти проценат сматра да је економија САД у добром, или чак одличном стању.

АП наводи да је, уз републиканску већину у Сенату, јако тешко замислити да дође до опозива Трампа.

Упркос таквом новом распореду снага, калифорнијски конгресмен-демократа Адам Шиф, који ће вјероватно доћи на чело специјалног комитета за обавјештајне службе, већ је објавио да ће обновити истрагу о „руском мијешању“ у предсједничке изборе 2016-те на страни Доналда Трампа. Посебно је нагласио да ће бити истраживано: има ли Москва „финансијске полуге утицања на Трампа“.

Индикативно је такође да је анкета онлајн издања Axios показала да 51 одсто Американаца не вјерује у своју демократију.

Карактеристичан је и коментар листа Detroit News објављен под насловом „Признајмо поштено: ми једни друге мрзимо“.

У том тексту се наглашава: „Љевичари прогоне и блате десничаре, десничари – љевичаре. Они урлају, ми урламо такође. Кад се ствари отму контроли – психопата љевичар пуца на републиканце који тренирају бејзбол, а психопата десничар преко поште шаље демократама бомбе. Ето, такви смо ми. И бићемо овакви још дуго након што Трамп сиђе са власти. Није он промијенио Америку. Промијенио се сам карактер Америке“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар