Svijet

Ukaz vrhovnog vođe Irana: Ubijenog Sulejmanija na čelu Al-Kudsa naslijednio general Ismail Kaani

IRAN PROGLASIO TRODNEVNU NACIONALNU ŽALOST I OBEĆAO SAD DA ĆE „SKUPO PLATITI“

Ismail Kaani

  • Kaani je bio Sulejmanijev zamjenik, a Hamnei je posebno naglasio da zadaci Al-Kudsa „ostaju nepromijenjeni“
  • Posebna struktura unutar Korpusa čuvara islamske revolucije su komandoske jedinice Al-Kuds (ili Kods – Quds Force ili Qods Force) koje postoje od 1980-te. U prevodu sa persijskog – to su Snage Jerusalima u čijoj nadležnosti su vojna špijunaža, kontakti sa šiitskim pokretima i specijalne operacije izvan Irana
  • Podataka o brojnom stanju Al-Kudsa nema. Operiše se sa 5.000, kao minimalnom brojkom, ali i sa „do 50.000“, kao maksimalnom

VRHOVNI vođa Irana Ali Hamnei imenovao je  generala Ismaila Kaanija za novog komandanta komandoskih snaga Al-Kuds umjesto u Bagdadu ubijenog generala Kasema Sulejmanija.

Kaani je brigadni general a sam Hamnei je ocijenio da je u vrijeme iransko-iračkog rata bio „jedan od najistaknutijih komandanata Korpusa čuvara islamske revolucije“.

Kaani je bio Sulejmanijev zamjenik, a Hamnei je posebno naglasio da zadaci Al-Kudsa „ostaju nepromijenjeni“.

U Iranu je zbog Sulejmanijeve smrti objavljena trodnevna nacionalna žalost.

Hamnei i predsjednik Irana Hasan Rohani su obećali Amerikancima da će „skupo platiti“ raketni napad na kolonu vozila na ulazu u bagdadski aerodrom u kojem je ubijen Sulejmani.

U Teheranu „krajnjim cinizmom“ smatraju tvrdnju Pentagona da je to bio „odbrameni udar izveden po naredbi predsejdnika Trampa radi zaštite američkih vojnika u Iraku i drugim zemljama“.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif nazvao je ubistvo Sulejmanija „američkim aktom međunarodnog terorizma“. Odbacio je tvrdnju Vašingtona da je Sulejmani organizovao šiitske demonstracije i napad na ambasadu SAD  u Bagdadu.  

Inače, iranski ambasador u Iraku – Ira Masidi – otkrio je da je u američkom napadu na Sulejmanijevu kolonu ubijeno ukupno deset lica i da je među njima bio i zamjenik komandanta šiitske paravojne formacije Al-Hašd aš-Šaabi Abu Mahdi al-Muhandis.

Svi ostali poginuli su, prema njegovim riječima, bili saradnici i tjelohranitelji Sulejmanija i Muhandisa.

Korpus čuvara islamske revolucije (engl. Islamic Revolutionary Guards Corps, IRGC) je elitna iranska struktura koja koja istovremeno ima funkciju i armije, i policije, i državne bezbiednosti, i žandarmerije. Osnovni zadatak mu je: „Zaštita Islamske revolucije i njenih tekovina“.

Formalno je sastavni dio oružanih snaga Irana i potčinjen je direktno Ali Hamneiju.

Na čelu Korpusa je od 2007-me Mohamad Ali afari.

Korpus ima svoje kopnene, vazdušne, raketne i pomorske snage.

U njega se ulazi dobrovoljno i po preporuci šiitskih sveštenika. Svim pripadnicima Korpusa je zabranjeno da budu u političkim partijama.

Po procjenama, Korpus ima 125.000 vojnika i oficira.

Komanda Korpusa je u bivšoj zgradi američke ambasade u Teheranu.

Sjedinjene Države su 8. aprila 2019-te Korpus proglasile za terorističku organizaciju. 

Posebna struktura unutar Korpusa su komandoske jedinice Al-Kuds (ili Kods – Quds Force ili Qods Force) koje postoje od 1980-te.

U prevodu sa persijskog – to su Snage Jerusalima  u čijoj nadležnosti su vojna špijunaža, kontakti sa šiitskim pokretima i specijalne operacije izvan Irana.

Podataka o brojnom stanju Al-Kudsa nema. Operiše se sa 5.000, kao minimalnom brojkom, ali i sa „do 50.000“, kao maksimalnom.

Kasem Sulejmani je rođen 1957-me. Na čelo Al-Kudsa došao je 2000-te.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar