Свијет

Вашингтон почиње да удара и на своје вазале: НАТО-Америка прети ратом НАТО-Турској

ВОЈНИ РУБИКОН НЕ МОРА ДА БУДЕ ПРЕЂЕН, АЛИ ВЕРБАЛНО-ПСИХОЛОШКИ ВЕЋ ЈЕСТЕ
  • Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да је Доналд Трамп „спреман и за ратна дејства против Турске, ако то буде неопходно. Додуше, одмах је додао да предсједник Сједињених Држава „предност даје миру а не рату“ ,али и поновио упозорење Турској: „Ако војна дејства постану неопходна – знајте да је предсједник Трампа потпуно спреман да их нареди“

У НАТО пакту не само да се више не зна ко је главни, а ко слуша и „воду носи“.

Дошло је већ дотле да једна НАТО-земља пријети другој НАТО-земљи ратом.

Државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да је амерички предсједник, Доналд Трамп, „спреман и за ратна дејства против Турске, ако то буде неопходно“.

Додуше, одмах је додао да предсједник Сједињених Држава „предност даје миру а не рату“.

Помпео је у наставку упозорио Турке: „Ако војна дејства постану неопходна – знајте да је предсједник Трампа потпуно спреман да их нареди“.

Помпео је избјегао да одговори на питање: коју црвену линију Анкара не смије да пређе ако не жели да САД зарате са Турском?

Рекао је да ће о евентуалном покретању војних операција одлучивати непосредно Трамп.

Америка никада досад није ратовала против неке државе-чланице западне војне алијансе. Вјероватно неће ни сада неће бити пређен тај Рубикон.

Међутим, вербално-психолошки већ је пређен, макар и у функцији пријетње подређеној држави-чланици да заузме своје мјесто.

Турски предсједник, Реџеп Тајип Ердоган, објавио је 9. октобра да покреће антикурдску операцију „Извор мира“.

Четири дана касније је министар одбране САД, Марк Еспер, изјавио да ће 1000 америчких војника бити повучено из Сирије – да се не би нашли између Турака и Курда.

Услиједио је хитни одлазак у Анкару Мајка Пенса и Помпеа који су успјели да са турским врхом постигну договор о пет дана прекида операције са труске стране и одмицање свих курдских одреда најмање 32 километра од сиријско-турске границе.

Ово је за Курде значило – полукапитулацију.

http://fakti.org/nato/vasington-pocinje-da-udara-i-na-svoje-vazale-nato-amerika-preti-ratom-nato-turskoj

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар