Svijet

Vašington počinje da udara i na svoje vazale: NATO-Amerika preti ratom NATO-Turskoj

VOJNI RUBIKON NE MORA DA BUDE PREĐEN, ALI VERBALNO-PSIHOLOŠKI VEĆ JESTE
  • Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je Donald Tramp „spreman i za ratna dejstva protiv Turske, ako to bude neophodno. Doduše, odmah je dodao da predsjednik Sjedinjenih Država „prednost daje miru a ne ratu“ ,ali i ponovio upozorenje Turskoj: „Ako vojna dejstva postanu neophodna – znajte da je predsjednik Trampa potpuno spreman da ih naredi“

U NATO paktu ne samo da se više ne zna ko je glavni, a ko sluša i „vodu nosi“.

Došlo je već dotle da jedna NATO-zemlja prijeti drugoj NATO-zemlji ratom.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je američki predsjednik, Donald Tramp, „spreman i za ratna dejstva protiv Turske, ako to bude neophodno“.

Doduše, odmah je dodao da predsjednik Sjedinjenih Država „prednost daje miru a ne ratu“.

Pompeo je u nastavku upozorio Turke: „Ako vojna dejstva postanu neophodna – znajte da je predsjednik Trampa potpuno spreman da ih naredi“.

Pompeo je izbjegao da odgovori na pitanje: koju crvenu liniju Ankara ne smije da pređe ako ne želi da SAD zarate sa Turskom?

Rekao je da će o eventualnom pokretanju vojnih operacija odlučivati neposredno Tramp.

Amerika nikada dosad nije ratovala protiv neke države-članice zapadne vojne alijanse. Vjerovatno neće ni sada neće biti pređen taj Rubikon.

Međutim, verbalno-psihološki već je pređen, makar i u funkciji prijetnje podređenoj državi-članici da zauzme svoje mjesto.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, objavio je 9. oktobra da pokreće antikurdsku operaciju „Izvor mira“.

Četiri dana kasnije je ministar odbrane SAD, Mark Esper, izjavio da će 1000 američkih vojnika biti povučeno iz Sirije – da se ne bi našli između Turaka i Kurda.

Uslijedio je hitni odlazak u Ankaru Majka Pensa i Pompea koji su uspjeli da sa turskim vrhom postignu dogovor o pet dana prekida operacije sa truske strane i odmicanje svih kurdskih odreda najmanje 32 kilometra od sirijsko-turske granice.

Ovo je za Kurde značilo – polukapitulaciju.

http://fakti.org/nato/vasington-pocinje-da-udara-i-na-svoje-vazale-nato-amerika-preti-ratom-nato-turskoj

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar