Одабрано Свијет

Вашингтон против градње крака Турског тока који би снабдевао Бугарску, Србију, Мађарску…

ПОМПЕОВ ЗАМЕНИК ДЕЈВИД ХЕЈЛ: ТО ЈЕ ГЕОСТРАТЕШКИ ПРОЈЕКАТ РУСИЈЕ
  • Заменик државног секретара САД за политичка питања Дејвид ХЕЈЛ бугарском државном радију рекао: „Москва своје изворе енергије користи као политички инструмент за вршење притиска, а жели да подели Европу“

ЗАМЕНИК државног секретара САД за политичка питања – Дејвид Хејл – изјавио је да је Вашингтон против градње другог крака подводног црноморског гасовода Турски ток.

Крака који би преко Бугарске и Србије снабдевао земље Балкана и централне Европе. Можда и Италију.

У интервјуу Бугарском националном радију рекао је да Вашингтон Турски ток, а и његов други крак посебно, сматра „геостратешким пројектом Русије“.

У наставку је рекао: „Разумемо да је енергетска  безбедност веома важна за Европу и јасно нам је да ће и наши савезници бити моћнији и поузданији ако имају безбедан доступ изворима енергије. Међутим, проблем је у томе што Москва на све то другачије гледа. Она своје изворе енергије користи као политички инструмент за вршење притиска, а жели да подели Европу“.

Тешко да и сам Хејл у ово верује, али је у наставку рекао:

Северни ток-2 и други крај Турског тока постали су проблем јер не обезбеђују енергетску диверсификацију за Европу. Они дестабилизују зато што Русија добија могућност да заобиђе гасоводе на  украјинској територији“.

Све је ово изговорио као да Москва није претходних дана са Кијевом потписала нови петогодишњи уговор о транзиту руског гаса преко Украјине за Европу.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/vasington-protiv-gradnje-kraka-turskog-toka-koji-bi-gasom-snabdevao-bugarsku-srbiju-madjarsku

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар