Svijet

Veber: Zbog pandemije zabraniti Kinezima da u narednih 12 mjeseci kupuju evropske firme

„EU MORA DA SEBE ZAŠTITI – MORA ZAUSTAVITI KINESKU ŠOPING-TURU“
  • Predsjednik Evropske narodne partije Manfred VEBER: Kina će biti naš najveći konkurent u budućnosti, u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu. Smatram Kinu strateškim konkurentom Evrope, ona predstavlja autoritarni model društva i želi da proširi svoju moć i zamjeni SAD kao vodeću silu

EVROPSKA unija bi trebalo da privremeno zabrani kinesko preuzimanje kompanija čija je vrijednost trenutno potcjenjena ili imaju poslovne probleme zbog pandemije korona virusa, izjavio je predsjednik grupe Evropska narodna partija Manfred Veber.

NJemački konzervativac i lider najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, koja okuplja stranke desnog centra, rekao je da se zalaže za jednogodišnju zabranu kineskim investitorima da kupuju evropske firme.

„Moramo vidjeti da kineske kompanije, djelimično uz podršku državnih sredstava, sve više pokušavaju da kupe evropske kompanije koje su jeftine ili su zapale u ekonomske teškoće zbog krize izazvane korona virusom“, izjavio je Veber za njemački list Velt am Zontag (Welt am Sontag).

EU stoga treba da reaguje koordinirano, smatra Veber, i da zaustavi „kinesku šoping turu“ tako što će na godinu dana uvesti moratorijum na prodaju evropskih kompanija dok ne prođe kriza.

„Moramo da zaštitimo sebe“, rekao je Veber, prenosi Rojters.

Kina i EU su 2013. počele pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, ali su neke od glavnih tačaka neslaganja bili recipročan pristup tržištu i obezbjeđivanje jednakih mogućnosti za uspjeh.

Planirano je da se o tim pitanjima razgovara na samitu kineskih i evropskih lidera u septembru, ali je zbog pandemije neizvjesno da li će samit biti održan.

„Kina će biti naš najveći konkurent u budućnosti, u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu. Smatram Kinu strateškim konkurentom Evrope, ona predstavlja autoritarni model društva i želi da proširi svoju moć i zamjeni SAD kao vodeću silu“, izjavio je Veber.

Evropa, smatra Veber, treba ozbiljno da shvati Kinu i pokaže poštovanje prema toj zemlji kao svjetskoj sili. „Ali prije svega treba da budemo na oprezu“.

NJemačka vlada je u aprilu pooštrila pravila da bi zaštitila domaće kompanije od nepoželjnog preuzimanja od investitora iz zemalja van EU.

Odluka je donijeta u trenutku kada najjača evropska ekonomija, kao i EU u cjelini, ponovo razmatra odnose s Kinom usljed povećanih investicija kineskih državnih kompanija u kritične sektore.

NJemački zvaničnici su kinesko preuzimanje bavarskog proizvođača robota „Kuka“ 2016. opisali kao „poziv za buđenje“ koji naglašava potrebu da se zaštite strateški dijelovi ekonomije.

Kada je kineska državna kompanija 2018. htjela da kupi udio u nemačkom preduzeću za distribuciju struje „50Herc“, njemačka državna Kreditna banka za obnovu je pomogla da se spriječi ulazak Kineza na njemačko tržište električne energije.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar